Cez sviatky sa polícia zameria na rýchlosť a alkohol

Vodiči by mali byť počas nadchádzajúcich sviatkov pozornejší ako zvyčajne. Okrem toho, že sa začína sťahovanie Slovákov zo západu na východ a na cestách sa objaví viac sviatočných šoférov, v strehu bude aj väčší počet policajtov.

01.04.2015 14:00
policia, radar, meranie rychlosti, alkohol, tester Foto: ,
Policajti sa zamerajú najmä na miesta častých dopravných nehôd a hlavné cestné ťahy.
debata (4)

A to nielen na hlavných ťahoch, ale aj na miestach, kde sa často stávajú nehody. Posvietia si najmä na rýchlosť a alkohol za volantom. Veď vlani sa počas veľkonočných sviatkov stalo 132 nehôd. Zomreli pri nich traja ľudia, osem sa zranilo ťažko a 70 ľahko.

V prospech väčších kontrol hrá aj fakt, že len za január a február tohto roku skončilo pred sudcom 740 vodičov, ktorí šoférovali auto s viac ako jedným promile alkoholu. Tí spôsobili 186 dopravných nehôd, čo je každá desiata havária. Celoslovenská policajná akcia zameraná na alkohol, ktorá sa konala v predposledný marcový víkend, totiž ukázala, že vodiči napriek prísnym trestom nedodržujú pravidlá a jazdia často opití. Polícia počas dvojdňovej akcie zadržala 62 vodičských preukazov, nafúkalo 15 vodičov aj 35 cyklistov.

Motoristický novinár Vladimír Dimov radí vodičom, aby v prvom rade pred cestou nepili alkohol a aby si za volant sadali v menej frekventovanom čase, keď nie je na cestách dopravná špička. „Takisto, ak jazdia dlhé trasy, je potrebné spraviť si prestávku,“ odporúča Dimov. Aj on upozorňuje, že polícia bude kontrolovať najmä na úsekoch, kde hrozia nehody – či už kvôli vysokej frekvencii áut, alebo tam, kde sa komunikácia rekonštruuje alebo stavia.

Podľa Dimova polícia by mala konať preventívne. „Nemala by pokutovať vodičov len kvôli vyzbieraným peniazom do štátnej kasy,“ upozorňuje motoristický novinár. Alkohol za volantom však polícia tolerovať nebude. „Takéto prípady budú policajti riešiť nekompromisne. Jazda s viac ako jedným promile alkoholu je trestný čin,“ vysvetľuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Opití vodiči zabili vlani na cestách 34 ľudí

Opití vodiči zabili vlani na cestách 34 ľudí. Nezaberajú na nich časté kontroly, vysoké pokuty, niekoľkoročný zákaz jazdy ani hrozba väzenia. Polícia pripúšťa, že alkohol za volantom je jav, ktorý nevie eliminovať, zabehnuté pravidlá však meniť nemieni. „Aj vzhľadom na klesajúci počet dopravných nehôd polícia považuje súčasne nastavenú legislatívu za postačujúcu. Naďalej však budeme pokračovať vo zvýšenom dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou v cestnej premávke,“ reagovala Baloghová. Počas štyroch sviatočných dní pozornosti policajtov neujdú ani nedisciplinovaní motocyklisti, cyklisti či chodci.

Alkohol za volantom je každodenný problém. A čo je horšie, čoraz viac vodičov prekračuje hranicu viac ako dve promile a v poslednej dobe už aj tri promile. To je už podľa odborníkov ťažká opitosť, pri ktorej má človek výrazne zníženú pozornosť. Včera prichytila polícia na parkovisku pred obchodným domom v Handlovej 57-ročnú vodičku, ktorá nafúkala vyše 2,4 promile. Alkohol asistoval aj pri jazde 23-ročného muža z Čane. Ten si pri cúvaní nevšimol ďalšie auto a narazil doň.

Alkohol za volantom je každodenný problém

Z miesta činu ušiel, polícia ho však chytila a dychu mu namerala 3,1 promile. Takmer s tromi promile jazdil aj 47-ročný vodič Octavie, ktorého polícia chytila v Trenčianskej Teplej. Najviac vodičov s viac ako jedným promile prichytila polícia za prvé dva mesiace tohto roka v Žilinskom kraji, až 119, v Bratislavskom kraji 114 vodičov, v Košickom kraji 107 vodičov. Najmenej opitých šoférov prichytili hliadky v Nitrianskom kraji, 68.

Dobrou správou je, že za prvé tri mesiace tohto roka klesol oproti rovnakému obdobiu vlaňajška počet obetí na cestách o osem. Pri nehodách zomrelo 57 ľudí. Aj nehôd bolo menej. Od začiatku roka sa ich stalo 2 804, vlani ich bolo o 47 viac.

Štatistiky nehodovosti

  • za prvé tri mesiace zahynulo pri nehodách 57 ľudí, čo je o osem menej ako vlani za rovnaké obdobie
  • za prvé dva mesiace prichytila polícia za volantom 740 vodičov, ktorí nafúkali viac ako 1 promile, čo je už trestný čin
  • opití vodiči spôsobili za dva mesiace 186 dopravných nehôd, čo je každá desiata z 1 909 nehôd za toto obdobie
  • najviac opitých vodičov, ktorí šoférovali s viac ako jedným promile, prichytila polícia za dva mesiace v Žilinskom kraji, 119, najmenej v Nitrianskom, 68

Zdroj: vv, PPZ SR

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #alkohol za volantom #sviatky #Veľká noc