Dzurinda sa stal poradcom Porošenka

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zostavuje medzinárodný tím svojich poradcov, ktorého členmi sa môžu stať bývalí vysokí vládni predstavitelia európskych štátov. Jedným z nich bude bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý potvrdil, že ponuku v stredu prijal.

01.04.2015 15:53 , aktualizované: 16:28
Dzurinda, Irak, vojna, Bush Foto: ,
Mikuláš Dzurinda.
debata (707)

Medzi oslovenými boli podľa ukrajinských médií aj bývalý švédsky minister zahraničia Carl Bildt alebo litovský expremiér Andrius Kubilius.

Podľa spravodajského serveru Cenzor tím zostavuje šéf Porošenkových poradcov Michail Saakašvili, niekdajší gruzínsky prezident, ktorý pôsobí ako Porošenkova pravá ruka už od minulého roka.

Bývalý dvojnásobný premiér Dzurinda stál na čele vlády v rokoch 1998 až 2006. Poradcom ukrajinskej vlády sa už skôr stal bývalý minister financií v Dzurindovej vláde Ivan Mikloš. Dzurinda aj Mikloš vlani vystúpili z SDKÚ.

Na ponuku stať sa členom tímu poradcov ukrajinského prezidenta vraj kývol tiež Kubilius. „Saakašvili mi zavolal a vymenoval známych európskych politikov, ktorí sa môžu stať členmi skupiny poradcov. S účasťou som súhlasil,“ povedal litovský expremiér baltskej agentúre Delfi.

Podľa kyjevského serveru Cenzor ponuku zvažuje napríklad aj šéf zahraničného výboru Európskeho parlamentu Elmar Brok alebo švédsky ekonóm Anders Aslund, ktorý bol už poradcom niekdajšieho ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu.

Úloha poradcov bude podľa Kubiliusa dvojaká: budú dávať ukrajinskej vláde rady, ako postupovať s hospodárskou a administratívnou reformou, a zároveň budú program prozápadnej ukrajinskej vlády propagovať v Európe. Kedy sa tím poradcov ujme svojich funkcií, nie je podľa litovského expremiéra zatiaľ jasné.

707 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Petro Porošenko