Ľudia chcú radary na viac ako tisíc miestach

Ľudia majú dosť arogantných vodičov, kamionistov nerešpektujúcich dopravné značenie aj netolerantných chodcov. Takmer tisíc Slovákov sa preto zapojilo do akcie Rýchlostný maratón. Policajtom nahlásili úseky ciest, na ktorých by mali podľa nich hliadkovať alebo umiestniť radary.

02.04.2015 15:00
debata (17)

Denník Pravda má k dispozícii niekoľko takýchto nebezpečných miest. Koľkým upozorneniam polícia vyhovie, zatiaľ známe nie je.

zväčšiť
radary, infografika

Akcia Rýchlostný maratón sa má konať počas jedného dňa, keď budú policajti nepretržite hliadkovať. Kde? Aj na vybraných miestach zo všetkých 860 podnetov, ktoré muži zákona dostali. „Obyvatelia z celého Slovenska nám navrhli 1 060 miest na meranie rýchlosti,“ povedal Martin Wäldl z oddelenia komunikácie kancelárie prezidenta policajného prezídia. Niektorí ponúknutú možnosť využili hneď niekoľkokrát a polícii zaslali viacero rizikových úsekov.

Nespokojní ľudia mali na to dva týždne od 2. do 16. marca. Na webe ministerstva vnútra v sekcii Polícia mohli vyplniť tabuľku, v ktorej navrhovaný úsek presne konkretizovali. Napísali okres, obec, ulicu, objekty v blízkosti miesta, ako škola či autobusová stanica. Taktiež vyplnili deň v týždni, čas, kedy by sa malo merať a dôvod, prečo navrhujú práve daný úsek.

Po zverejnení prvých informácií sa zdá, že väčšina občanov by na daných miestach chcela hliadky neobmedzene. Sťažujú sa predovšetkým na nedodržanie rýchlosti, na vodičov nákladných áut, ktorí nerešpektujú značenia, ale našli sa aj sťažnosti, ktoré sa týkajú rušenia nočného pokoja či chodcov, ktorí porušujú dopravné predpisy.

Ľudia mohli nahlasovať úseky, ktoré považujú za vysoko nebezpečné

Dopravný analytik Jozef Drahovský hodnotí tento krok ministerstva vnútra veľmi pozitívne. Ľudia mohli nahlasovať úseky, ktoré považujú za vysoko nebezpečné. „Aj keď sa polícia snaží akokoľvek vyberať miesta na meranie rýchlosti, vždy postupuje zo svojho pohľadu a obyvatelia to vidia z úplne iného pohľadu,“ tvrdí Drahovský. Dodáva, že dosiaľ polícia merala rýchlosť na miestach, kde obmedzenie rýchlosti nemalo opodstatnenie. Aký výsledok podľa analytika maratón prinesie? „Odchytia síce málo vodičov, ale to budú práve tí, ktorí sú z pohľadu ľudí najviac nebezpeční,“ doplnil.

To by pomohlo aj obyvateľom obytnej zóny v košickej mestskej časti Šebastovce. Tí nahlásili úsek cesty prvej triedy, kde šoféri prekračujú povolenú rýchlosť. O nespokojnosti občanov vie aj úradníčka z kancelárie starostky Valéria Pahulyová. "Chodia za nami občania a sťažujú sa, že večer cítia otrasy.

S nedodržaním rýchlosti majú problém najmä cudzí kamionisti

Mňa osobne minulý týždeň skoro prešiel kamión, a to som išla po chodníku. Takmer som odpadla, keď okolo mňa prešiel v plnej rýchlosti. S nedodržaním rýchlosti majú problém najmä cudzí kamionisti," opísala Pahulyová. Podľa nej by v danom úseku pomohli častejšie hliadky. „Pokiaľ tu policajti merajú, vidieť, že vodiči spomaľujú,“ dodala úradníčka.

Dušan Ďuriš, starosta obce Kamenec pod Vtáčnikom v Trenčianskom kraji, tiež súhlasí s podnetom, ktorý občania polícii smerovali. V ňom sa sťažovali na situáciu na Ulici Na papiereň, kde nákladiaky nedodržujú predpísanú rýchlosť 40 kilometrov za hodinu. „Sú to autá, ktoré chodia do kameňolomu. Je to v dôsledku toho, že sa robí rýchlostná cesta R2 a v Bánovciach sa stavia obchvat, kde vozia materiál. Skutočne chodia rýchlo a určite by sme privítali policajnú hliadku,“ tvrdí Ďuriš.

Na rýchlosť vodičov v úseku, ktorý ľudia v rámci akcie Rýchlostný maratón navrhli, upozorňoval niekoľkokrát políciu aj starosta obce Kuzmice Peter Mojžiš z Nitrianskeho kraja. Preto je rád, že sa tento podnet na políciu znovu dostal. Ide o obytnú zónu Izát, kde sa v blízkosti cesty často hrajú deti a autá tam chodia veľmi rýchlo.

Nie sú tam žiadne chodníky ani priechod pre chodcov. „Vodiči nielenže nedodržujú rýchlosť, ale nerešpektujú ani značku, ktorá upozorňuje na začiatok obce. Plánujeme tu vybudovať chodník a možno by pomohol spomaľovač či svetelné tabule. Tie by obec momentálne finančne zaťažili,“ mieni Mojžiš.

Nadšenie ľudí však nezdieľa obchodná a marketingová riaditeľka Slovenského autoturist klubu Eva Štefucová. K výsledkom akcie sa stavia skôr skepticky. „Ja sa obávam, že ľudia nezmenia svoje zaužívané zvyky. Táto edukatívna činnosť je veľmi prospešná, len sa obávam, že v čase rýchlych technológií, rýchlych áut, ľudia rýchlo rozmýšľajú a nepoučia sa,“ uviedla. Štefucová upozornila, že hliadky sú potrebné najmä v okolí škôl a obytných zón.

Cieľom Rýchlostného maratónu je aktívne zapojenie verejnosti do réžie 24-hodinovej policajnej hliadky. Začne sa 16. apríla o šiestej hodine ráno a skončí v rovnakom čase 17. apríla. Podnety občanov budú vyhodnocovať krajské riaditeľstvá polície do 14. apríla a na základe výsledkov sa budú hliadky dopravnej i poriadkovej polície a 246 meračov rýchlostí sústreďovať na miestach, na ktoré ľudia najčastejšie poukážu. Radary plánuje polícia počas maratónu premiestňovať, vďaka čomu dokáže obsiahnuť viaceré úseky.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #policajná akcia #radary #rizikové úseky