Minister Pavlis chce dostať pod kontrolu trh s anabolikami

Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá nemá ošetrený trh s anabolikami a anabolickými steroidmi. Podľa zákona má sčasti dohliadať nad týmto trhom ministerstvo hospodárstva (MH).

02.04.2015 13:57
Pavol Pavlis Foto: ,
Minister hospodárstva Pavol Pavlis
debata (7)

Jeho šéf Pavol Pavlis tvrdí, že o tejto kompetencii rezortu sa dozvedel len pred pár dňami. Zákon totiž patrí do pôsobnosti ministerstva školstva. „Budem sa zaujímať o to, ako je možné, že od roku 2008 zatiaľ naše ministerstvo v tomto prípade nekonalo,“ povedal dnes na tlačovej besede Pavlis. Podľa jeho slov však ustanovenie zákona ide nad rámec pôsobnosti rezortu hospodárstva, keďže v jeho gescii je ochrana spotrebiteľa a nie zdravia.

Pavlis má teraz ambíciu urobiť koniec nekontrolovanému obchodu s anabolikami v spolupráci s inými ministerstvami. „Nesmieme dopustiť, aby si dnes mohol ktokoľvek, kdekoľvek kúpiť takýto výrobok, ktorý by nebol pod kontrolou a mohol by vážne poškodiť zdravie občanov,“ konštatuje minister.

Ako uviedol, je potrebné dostať pod kontrolu čo sa predáva, kto to predáva, ako sa predáva a kde. Spoločne s kolegami z vlády plánuje ošetriť všetky súvisiace zákony. „Aby Slovensko prestalo byť zlatou baštou pre kšeftárov so zdravím,“ povedal šéf rezortu hospodárstva. Definovať sa podľa neho napríklad bude musieť ako zoznam zakázaných anabolík, tak i tresty.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar poukázal na to, že v súčasnosti nevedia, ako postihovať ľudí, ktorí s novými látkami, takzvanými kvázidrogami, robia biznis, keďže súčasná právna úprava nerieši trestnoprávnu ani administratív­noprávnu zodpovednosť. Gašpar poukazuje na prípad z roku 2013, kedy polícia zadržala veľké množstvo anabolík, ktoré mohli byť zneužité v rozpore so zdravotnými predpismi, no nedokázali vyvodiť zodpovednosť.

Problém chcú riešiť novým osobitným zákonom, ktorý bude klasifikovať látky s hormonálnym účinkom. „Trh sa vyvíja, zdatní chemici modifikujú rôzne látky, ktoré majú rovnaké účinky ako klasické drogy, ale nie sú v zoznamoch ako zakázané,“ uviedol Gašpar.

S touto zmenou sa ustanovia aj dve nové podstaty trestných činov, a to neoprávnené zaobchádzanie s liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami a falšovanie liekov. Výška trestov by sa mala pohybovať od troch rokov odňatia slobody vyššie, v niektorých prípadoch až do 15 rokov.

Nová legislatíva by mala byť čoskoro predložená do pripomienkového konania, problém sa podľa Gašpara musí riešiť akútne. „Toto by bola moderná právna úprava, ktorá by bola podobná okolitými krajinám a umožnila by efektívne bojovať s týmto problémom,“ povedal Gašpar. Ako dodal, v súčasnosti sa nelegálny obchod liečiv deje najmä cez internet.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #kontrola #Pavol Pavlis #anaboliká