Fico: Slovensko nie je pripravené uznať samostatnosť Kosova

Slovensko naďalej nie je pripravené uznať samostatnosť Kosova, povedal vo štvrtok premiér Robert Fico po stretnutí so srbským kolegom Aleksandarom Vučićom.

02.04.2015 15:09
Fico, Vučić Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico a predseda vlády Srbskej republiky Aleksander Vučić počas oficiálneho prijatia na Úrade vlády Slovenskej republiky.
debata (105)

Fico tiež vyhlásil, že Bratislava bez podmienok podporuje otvorenie prvých kapitol v procese prístupu Belehradu do EÚ.

„Rovnako ako Srbsko ani Slovensko nemá dnes dôvod pre zmenu svoje pozície, čo sa týka Kosova. Nie sme pripravení prijať samostatnosť Kosova,“ uviedol Fico na tlačovej konferencii. Tento postoj podľa neho neznamená, že by Bratislava chcela blokovať riešenie problémov každodenného života obyvateľov Kosova. „Veľmi jasne som oddelil každodenný život ľudí od medzinárodného práva,“ doplnil.

„Chcem poďakovať za podporu Slovenska v súvislosti s našou územnou celistvosťou, a to v otázke Kosova,“ reagoval Vučić. Povedal tiež, že postoj Belehradu ohľadom nezávislosti Prištiny je nemenný, čo ale podľa neho nebráni vzájomným rozhovorom s Albáncami.

Slovensko dlhodobo zachováva odmietavý postoj k osamostatneniu bývalej juhosrbskej provincie. Podľa pozorovateľov to súvisí s obavami, že by kosovský príklad mohol vyvolať snahy o napodobenie u príslušníkov maďarskej menšiny na juhu Slovenska.

Dopoludnia sa s Vučićom stretol prezident Andrej Kiska, ktorý pred minuloročnou voľbou hlavy štátu na rozdiel od oficiálneho postoja Bratislavy povedal, že Slovensko by malo uznať nezávislosť Kosova. Dostal sa tak do sporu s Ficom.

Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska v roku 2008. Srbsko aj kosovskí Srbi vyhlásili, že zvrchovanosť Kosova nikdy neuznajú. Samostatnosť tejto bývalej srbskej provincie ale už uznala zhruba polovica členských štátov OSN a väčšina členských krajín EÚ.

Fico po stretnutí so srbským premiérom vyhlásil, že Srbsko je pripravené na otvorenie prvých kapitol v prístupových rokovaniach s EÚ. „Chápem, že pre niektoré členské krajiny sú určité kapitoly dôležitejšie ako iné. Ale nestaval by som ako podmienku, že by sme mali začať kapitolami, ktoré sa týkajú právneho štátu. Je našou povinnosťou podporovať každého, kto sa chce pripojiť k Európskej únii,“ povedal Fico.

Aj Kiska podľa tlačového odboru prezidentskej kancelárie na schôdzke so srbským premiérom podporil čo najrýchlejšie otvorenie prvých kapitol v prístupových rokovaniach Belehradu s EÚ. Európska perspektíva je podľa Kisku jediným spôsobom, ako trvalo zabezpečiť stabilitu a prosperitu celého regiónu.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Srbsko #Kosovo #Aleksandar Vučič