Záborská navrhuje v EÚ zakázať náhradné materstvo

Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) navrhuje v EÚ zakázať náhradné materstvo. Ako povedala, náhradné materstvo porušuje ľudské práva žien, ale tiež nenarodených detí. Z dieťaťa sa podľa nej robí tovar, ktorý objednávatelia môžu, ale nemusia, prevziať.

03.04.2015 13:35
debata (15)

„Náhradné materstvo vyrába novodobé otroctvo. Finančná odmena motivuje ženy zo sociálne slabších rodín stať sa náhradnými matkami,“ upozornila. Záborská žiada, aby bolo náhradné materstvo v EÚ zakázané. „Európsky parlament môže požiadať Európsku komisiu a Európsku radu, aby sa tým zaoberali. Európsky parlament by mal prijať výzvu ku komisii a rade, aby bolo v EÚ zakázané náhradné materstvo,“ povedala.

Podľa výkonnej riaditeľky Fóra života Renáty Ocílkovej náhradné materstvo otvára veľmi vážnu otázku porušenia ľudskej dôstojnosti počatého života a matky. „Na Slovensku je o tom málo informácií,“ konštatovala. Podľa nej náhradné materstvo využívajú aj slovenské matky, ktoré oň žiadajú v zahraničí. „Upozorňujeme na to skôr, ako by sa to stalo bežnou praxou,“ povedala.

Náhradné materstvo je medicínsky postup, pri ktorom žena na základe dohovoru alebo zmluvy do svojho tela prijme ľudské pohlavné bunky alebo ľudské embryá s úmyslom vynosiť ich a po pôrode odovzdať inej osobe narodené dieťa.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Anna Záborská #náhradné materstvo