Trh s anabolikami sa bude regulovať

Nekontrolovaný obchod s anabolikami na Slovensku sa má skončiť. Štát po rokoch nečinnosti pripraví zmeny, ktorými bude trh s anabolikami a anabolickými steroidmi regulovať. Slovensko je jediným štátom EÚ, kde táto oblasť nie je ošetrená. Antidopingová agentúra kontroluje len vrcholových športovcov.

05.04.2015 10:00
debata (1)

Podľa zákona má trh s anabolikami sčasti kontrolovať a riadiť ministerstvo hospodárstva. Šéf rezortu Pavol Pavlis sa však o tejto kompetencii rezortu dozvedel len pred pár dňami. Zákon totiž patrí do pôsobnosti ministerstva školstva. „Budem sa zaujímať o to, ako je možné, že od roku 2008 zatiaľ naše ministerstvo v tomto prípade nekonalo,“ vyhlásil Pavlis. Chce urobiť koniec nekontrolovanému obchodu s anabolikami v spolupráci s inými ministerstvami. „Nesmieme dopustiť, aby si dnes mohol ktokoľvek, kdekoľvek kúpiť takýto výrobok, ktorý by nebol pod kontrolou a mohol by vážne poškodiť zdravie občanov, hlavne mladých ľudí,“ uviedol minister.

Na problém v legislatíve upozornil aj policajný prezident Tibor Gašpar. „Na trh s drogami sa okrem klasických drog postupne dostávajú predovšetkým nové psychoaktívne látky a na to by mala rýchlo reagovať naša legislatíva. Stretli sme s istými problémami, ako postihovať ľudí, ktorí s týmito kvázi drogami robia biznis,“ povedal Gašpar. Trh sa podľa neho vyvíja. „Zdatní chemici modifikujú rôzne látky, ktoré majú rovnaké účinky ako klasické drogy, ale nie sú v zoznamoch ako zakázané,“ dodal Gašpar.

Preto sa pripravuje nový osobitný zákon, ktorý bude klasifikovať látky s hormonálnym účinkom. Upravovať sa bude aj Trestný zákon, pribudnúť majú dve nové skutkové podstaty trestných činov – neoprávnené zaobchádzanie s liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami a falšovanie liekov. Výška trestov by sa mala pohybovať od troch rokov väzenia, v niektorých prípadoch až do 15 rokov. Zmeniť by sa mal aj tzv. antidopingový paragraf Trestného zákona. Po novom bude môcť byť trestaný ktokoľvek, kto zakázaným spôsobom využíva anabolické látky na zvyšovanie športového výkonu. Zmeny by mali začať platiť od budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #ministerstvo školstva #šport #Pavol Pavlis #športovci #anaboliká