Učiteľov pred útokmi iba nový manuál neochráni

Agresivita a nervozita detí aj ich rodičov narastá. Učitelia, ktorí si neraz od nich vypočujú vulgárne nadávky, o tom vedia svoje. Nezostáva len pri slovných urážkach. Prípady fyzických útokov už nie sú výnimočné.

05.04.2015 14:00
deti, škola, žiaci, trieda, lavice, hnev,... Foto:
Agresivita žiakov stúpa, najmä ak majú v škole zlé výsledky.
debata (46)

Rezort školstva chce preto ochranu učiteľov posilniť, pre školy pripravuje manuál, ako postupovať, ak sa pedagóg stane obeťou. Samotní učitelia sú zvedaví, čo im ministerstvo poradí. Teoretické postupy je totiž niekedy ťažké uplatniť v praxi.

Učiteľ je podľa zákona „chránená osoba“, čo znamená, že za útok na neho hrozí páchateľovi vyšší trest. Takáto ochrana však nestačí. Dokazujú to prípady z celého Slovenska. Pred necelým polrokom zažili šok prváčikovia na základnej škole v Trnave. Rozčúlená matka žiačky spôsobila učiteľke tržné rany a odreniny na hlave. „Stalo sa to prvýkrát a dúfam, že aj posledný,“ povedala riaditeľka školy Anna Čapošová. Prípad stále vyšetruje polícia. Matka bola obvinená z prečinu nebezpečného vyhrážania, výtržníctva a ublíženia na zdraví. „Vyšetrovanie vzhľadom na viacero vykonávaných znaleckých posudkov nebolo ešte ukončené,“ uviedla Martina Kredatusová, hovorkyňa trnavskej krajskej polície.

Vyšetrovanie, naopak, už uzavreli v prípade dvoch žien z jesene minulého roka, ktoré napadli riaditeľku jednej z rožňavských škôl. Vyhrážali sa jej bitkou. Vyšetrovanie bolo uzavreté návrhom na podanie obžaloby. Okresný prokurátor trestné stíhanie podmienečne zastavil a ženám určil skúšobné doby 26 a 14 mesiacov.

Útoku vlani čelila tiež učiteľka v základnej škole v obci Vechec v okrese Vranov nad Topľou. Matka učiteľku napadla na chodbe pred malými žiakmi, sotila ju k stene a udrela päsťou do brucha. Matka bola obžalovaná z prečinu výtržníctva, Okresný súd vo Vranove nad Topľou rozhodol o peňažnom treste vo výške 200 eur.

Koľkokrát sa stal učiteľ terčom hnevu žiakov alebo rodičov za minulý rok, nie je známe. Také štatistiky nevedie ani rezort školstva, ani polícia. Ministerstvo sa chystá zvýšiť právne povedomie učiteľov o tom, čo je už v platnej legislatíve. V rámci pokynov na nový školský rok majú školy dostať manuál s praktickým postupom v prípade útoku na učiteľa alebo iného zamestnanca školy.

Na rady sú riaditelia škôl zvedaví. „Aké sú naše terajšie možnosti? Takmer žiadne. V prípade fyzického útoku môžeme volať políciu, ale to je veľmi ťažké riešiť okamžite,“ povedala Alena Petáková zo Združenia samosprávnych škôl Slovenska. V prípade agresivity žiaka zákon umožňuje ochranné opatrenie – izoláciu žiaka do samostatnej miestnosti aj privolanie polície. „Ak je však agresívny, budú ho naraz držať štyri učiteľky? Ak máme žiaka izolovať, treba riešiť kam a koho s ním do tej miestnosti posadíme. Som naozaj zvedavá, čo nám poradia a či to bude vykonateľné,“ dodala Petáková.

Fyzické útoky podľa Petákovej pribúdajú najmä na východnom Slovensku. Učiteľom a riaditeľom sa tiež stáva, že svoje auto nájdu poškodené alebo s prepichnutými pneumatikami. Podľa šéfa školských odborov Pavla Ondeka sa pedagógovia stretávajú najmä s osočovaním hlavne od žiakov zo sociálne slabšieho prostredia. Prípad fyzického útoku, ktorý by sa dostal aj na súd, zatiaľ neriešili. „V rámci odborového zväzu sme taký podnet zatiaľ nemali,“ povedal Ondek.

Nátlak na učiteľov zo strany rodičov je však rozšírený aj v iných kútoch Slovenska. Učiteľka z Bratislavy, ktorá si neželala byť menovaná, spomína, že raz si ju po vyučovaní vystriehli pri aute rodičia žiaka. „V úvodzovkách jemne mi dávali najavo, že mám dať lepšiu známku,“ povedala. Nedala sa a na túto skúsenosť sa snažila čo najskôr zabudnúť. „Ale ten pocit, ktorý zostane, je nepríjemný a vytvára stres,“ dodala.

S nekritickou obhajobou detí zo strany rodičov sa stretávajú učitelia aj na stredných školách. „Stáva sa, že žiaci veľa ráz zataja svoje výsledky a rodič, keď zistí, že žiak má problém postúpiť do ďalšieho ročníka, obracia sa na školu s negatívnym pocitom a prístupom,“ povedal František Tamašovič zo Združenia pre rozvoj stredoškolského vzdelávania. Dôležitá je podľa neho komunikácia školy s rodičmi. „S niektorými sa dá komunikovať, niektorí rodičia zas neprídu na rodičovské združenie ani raz za celé štyri roky,“ dodal Tamašovič, ktorý je riaditeľom strednej odbornej školy v Šuranoch.

Nové školské odbory navrhujú, aby bola povinne zavedená zmluva o výučbe medzi rodičmi a školou a viac právomocí pre učiteľov. Podľa šéfa odborov Ľudovíta Sebelédiho by súčasťou zmluvy mohla byť aj možnosť vylúčiť žiaka na niekoľko dní zo školy. Takto postupujú napríklad v Kanade. Rodičia sú si tak vedomí toho, že škola má právo poslať žiaka na niekoľko dní domov, a to pre nich znamená problém. „Žiaľ, u nás to nebude fungovať dovtedy, kým je žiak pre školu nositeľom peňazí,“ dodal Sebelédi.

Chránená osoba alebo verejný činiteľ?

Učitelia už pred vyše piatimi rokmi dostali v zákone priznané postavenie chránenej osoby. V praxi to znamená, že pri akomkoľvek útoku voči učiteľovi hrozia páchateľovi vyššie tresty. Za úmyselné ublíženie na zdraví pri chránenej osobe hrozí napríklad trest jeden až tri roky väzenia, za ťažkú ujmu na zdraví 5 až 12 rokov väzenia, za vydieranie hrozbou násilia je pri chránených osobách trestná sadzba 4 až 10 rokov. Rezort školstva však už dlhšie zvažoval možnosť chrániť učiteľov tak, že im prizná postavenie verejného činiteľa. Exminister školstva Peter Pellegrini od toho ustúpil s tým, že v praxi by to pre učiteľov znamenalo komplikácie, ktoré by im mohli skôr uškodiť. Napríklad by mohli byť obviňovaní zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, hrozili by im vyššie tresty v prípadoch obvinenia z obmedzovania osobnej slobody či porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #ministerstvo školstva #pedagóg #agresivita #vulgarizmy