Hrádok zvažuje ceny za odpad, Mikuláš hľadá novú skládku

Liptovský Hrádok prehodnocuje ceny za vývoz odpadu na skládku v Podturni, Liptovský Mikuláš avizuje, že do septembra musí nájsť nové možnosti likvidácie komunálneho odpadu.

05.04.2015 18:44
debata

Ako informoval vedúci kancelárie pre stratégiu a komunikáciu liptovskomiku­lášskej radnice Michal Jurči, dvojročnú zmluvu medzi mestami primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger po pol roku vypovedal.

„Pritom neprišlo k žiadnym zmenám pri ukladaní odpadu zo strany Liptovského Mikuláša, rovnako radnica v Hrádku neinformovala oficiálne o žiadnych problémoch. Podpis zmluvy schvaľovali obe zastupiteľstvá, vypovedanie však už urobil primátor Tréger bez poslancov,“ uviedol Jurči.

„Môžeme sa len domnievať, prečo zmluva podpísaná pánmi Trégerom a Slafkovským (Alexander Slafkovský, SDKÚ, predošlý primátor Liptovského Mikuláša, pozn. SITA) predčasne končí. Rozumné dôvody nám známe nie sú,“ dodal súčasný primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Smer).

V reakcii primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger (nezávislý) uviedol, že za rozhodnutím vypovedať zmluvu netreba hľadať nič iné, iba pragmatické dôvody.

„Je to z dôvodu ekonomického. Prelomila sa nám cesta na skládku, ktorú bude treba zrekonštruovať a bude treba cestu aj priamo na skládke. Niekoľkokrát bol opravovaný kompaktor, ktorý má cez dvadsať rokov, a preto sme sa rozhodli kúpiť nový za približne 300-tisíc eur. To všetko bude mať vplyv na cenu odpadu. Cena bude prehodnotená pre všetkých, nielen pre Mikuláš,“ povedal Tréger a upozornil tiež, že komunálny odpad z Liptovského Mikuláša nie je dostatočne vytriedený.

„Mikulášania si musia odpad pred odvozom najskôr oveľa dôkladnejšie vyseparovať, aby sa výrazne znížil jeho objem. Na našu skládku určite nepatrí také veľké množstvo plastov,“ dodal Tréger.

Vlani v septembri sa mestá Liptovský Mikuláš a Liptovský Hrádok dohodli, že dva roky môže Mikuláš voziť komunálny odpad na skládku v katastrálnom území Podtureň, ktorú vlastní Hrádok. Skládku vo Veternej Porube, kam dovtedy Mikulášania odpad vyvážali, sa totiž miestne pozemkové spoločenstvo rozhodlo uzavrieť a rekultivovať.

„Približne 19-tisíc ton odpadu, ktoré sa vyprodukujú v liptovskomi­kulášskom okrese, môžeme znížiť na polovicu, keď pôjdeme určitým nastaveným smerom. V rámci optimalizácie našej skládky sa tak dostaneme do objemov, ktoré sme schopní zvládnuť. Zmluva je pritom stále otvorená. Ako skládka môžeme vydržať aj ďalších dvadsať až tridsať rokov,“ povedal v septembri primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Liptovský Mikuláš už pri podpise zmluvy vedel, že bude musieť odpad dôraznejšie separovať. Na skládku vo Veternej Porube sa z liptovskomi­kulášskych domácností totiž vyviezlo približne 11– až 12-tisíc ton odpadu ročne, no skládka v Podturni ponúkla voľnú ročnú kapacitu okolo 10 500 ton.

„Ak si odmyslíme drevený a stavebný odpad, ktorý sme doteraz ukladali na našu skládku a budeme ho zhodnocovať, s touto kapacitou si vystačíme,“ povedal vtedajší riaditeľ Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš Jozef Klepáč a dodal, že k znižovaniu objemu komunálneho odpadu môžu výrazne pomôcť i samotné domácnosti, keď budú odpad čo najviac separovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #vývoz #Liptovský Mikuláš