Na Veľkonočný pondelok hrozia snehové jazyky a záveje

Na území časti stredného a východného Slovenska sa na Veľkonočný pondelok môžu vytvárať snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý dnes o 13:15 vydal výstrahu prvého, teda najnižšieho stupňa.

05.04.2015 20:37
debata (1)

V utorok 7. apríla sa táto výstraha rozšíri na celý východ krajiny, pričom tam, kde na východe neplatila výstraha pred závejmi a snehovými jazykmi sa silne rozfúka.

Výstrahy na pondelok a utorok sa vôbec netýkajú okresov v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. V Trenčianskom kraji je výstraha 1. stupňa pre snehové jazyky a záveje platná iba pre okres Prievidza.

V Banskobystrickom kraji zas výstrahy pre oba dni neplatia pre okresy: Banská Štiavnica, Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš a Žarnovica.

Výstraha 1. stupňa pre snehové jazyky a záveje znamená, že ich výskyt je síce pre toto ročné obdobie v konkrétnej oblasti bežný, no predstavujú riziko na cestách. Vodiči by si preto mali viac dávať pozor.

V prípade výstrahy 1. stupňa pred vetrom taktiež platí, že ide o bežný jav, no môže spôsobiť menšie škody. Vietor by v nárazoch mohol dosiahnuť rýchlosť 16 – 20 m/s.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #výstraha #záveje #snehové jazyky