Kiska by mal odvolať sudcov starších ako 65 rokov, apeluje SaS

Strana Sloboda a Solidarita vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby bez zbytočného odkladu odvolal sudcov starších ako 65 rokov. Zoznam 19 sudcov starších ako 65 rokov, ktorý predložia prezidentovi, schválili členovia Súdnej rady SR 30. marca.

07.04.2015 13:12 , aktualizované: 13:42
debata (47)

Uvádza sa tak v stanovisku tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika. Stanovisko poskytla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

Ako dodáva Baránik, liberáli tiež apelujú na Súdnu radu SR, aby navrhli prezidentovi odvolať viac ako 100 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. „Argument, že sa s predlžujúcim priemerným vekom dožitia má zvýšiť vek odchodu do dôchodku, je falošný," tvrdí Baránik. Podľa neho tento argument neberie do úvahy skutočnosť, že takmer všetci najstarší sudcovia boli členmi komunistickej strany.

Dodáva, že justíciu je potrebné „čo najskôr očistiť od komunistických kádrov ako predpoklad jej širšej očisty a reformy.“ Ako píše Baránik, justícia potrebuje statočných sudcov, ktorí nepodľahnú politickému či korupčnému tlaku a ani ich neťažia kompromitujúce rozhodnutia z ich minulosti.

Baránik podotýka, že podľa platných zákonov bola práve KSS zodpovedná za ničenie hodnôt európskej civilizácie, národných a náboženských práv, za porušovanie ľudských práv a slobôd, za justičné zločiny vykonané v politických procesoch či "za teror proti nositeľom iných názorov, než aké zodpovedali učeniu marxizmu-leninizmu, za devastáciu hospodárstva, za zničenie tradičných princípov vlastníckeho práva, za zneužívanie výchovy, vzdelávania, vedy a kultúry na politické a ideologické účely,“ uzatvára Baránik.

O osude aktívnych sudcov starších ako 65 rokov rozhodne prezident Andrej Kiska až po rokovaní s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Hovorca prezidenta Roman Krpelan potvrdil, že prezident bude iniciovať stretnutie s predsedníčkou rady a potom sa k tomuto problému vyjadrí. Súdna rada predložila prezidentovi zoznam 19 aktívnych sudcov, ktorí dovŕšili 65 rokov a tých, ktorí sa vrátili po prerušení výkonu funkcie na súd a majú viac ako 65 rokov.

Prezident ich môže podľa ústavy odvolať z funkcie, niekde ale budú chýbať. Pre previerky je totiž zatiaľ zastavený príchod nových sudcov na okresné súdy a tak sudcovia s praxou majú problém ísť na krajské súdy a na tých je potom problém s uvoľnením sudcov na Najvyšší súd SR.

O odvolávaní 65-ročných sudcov chce Kiska hovoriť s Bajánkovou

O osude aktívnych sudcov starších ako 65 rokov rozhodne prezident Andrej Kiska až po rokovaní s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Hovorca prezidenta Roman Krpelan potvrdil, že prezident bude iniciovať stretnutie s predsedníčkou rady a potom sa k tomuto problému vyjadrí. Nestretnú sa však tento týždeň, keďže prezident ide na oficiálnu návštevu Talianska a Vatikánu. Súdna rada predložila prezidentovi zoznam 19 aktívnych sudcov, ktorí dovŕšili 65 rokov a tých, ktorí sa vrátili po prerušení výkonu funkcie na súd a majú viac ako 65 rokov. Prezident ich môže podľa ústavy odvolať z funkcie, niekde ale budú chýbať. Pre previerky je totiž zatiaľ zastavený príchod nových sudcov na okresné súdy a tak sudcovia s praxou majú problém ísť na krajské súdy a na tých je potom problém s uvoľnením sudcov na Najvyšší súd SR.

Na zozname je aj bývalý šéf Najvyššieho súdu SR Milan Karabín, ktorý na minulotýždňovom rokovaní Súdnej rady SR uviedol, že sa cíti zdravý a chce ešte pracovať. Rovnako ďalšia sudkyňa tohto súdu Mária Šramková na rade uviedla, že sa cíti dobre. Na súde chce podľa svojich slov zostať preto, lebo si uvedomuje situáciu, v akej je najvyšší súd a verí, že by ešte mohla svojou prácou pomôcť. Sudca Krajského súdu v Trenčíne Juraj Florovič upozornil, že jeho materský súd je personálne poddimenzovaný a keďže on sa cíti zdravý a venuje sa len sudcovskej práci, chce ešte pracovať. Na zozname je ale aj sudkyňa Helena Kožíková, ktorá má 70 rokov.

Je bývalou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I., bola podpredsedníčkou Súdnej rady SR, keď jej šéfoval Štefan Harabin, neskôr v rade aj stážovala. Iniciovala trestné stíhanie filmárky Zuzany Piussi za dokumentárny film o súdnictve Nemoc tretej moci. Sudkyňa prišla na Okresný súd Bratislava I po tom, čo zo súdu vo februári odišla jedna sudkyňa na materskú dovolenku, jedna sudkyňa sa vzdala funkcie a ďalšia bola preložená na Krajský súd Bratislava. Predsedníčka Okresného súdu I.

Eva Fulcová oslovila preto všetkých sudcov v obvode bratislavského krajského súdu, ktorí nemali prerušený výkon funkcie viac ako rok. Kladnú odpoveď dostala od dvoch sudkýň – Zity Ilčíkovej a Heleny Kožíkovej. Fulcová tvrdí, že tento súd je dlhodobo personálne poddimenzovaný a preto nemôže čakať do vymenovania víťazov výberových konaní za sudcov. „Nemám z čoho vyberať, som rada, že niekto je ochotný pomôcť,“ uviedla vo februári Fulcová na margo Kožíkovej.

Členovia Súdnej rady SR v tejto súvislosti začali diskutovať o tom, kedy by mali odchádzať sudcovia do dôchodku. Podľa ústavy ich v súčasnosti na návrh Súdnej rady SR vo veku 65 rokov môže z funkcie sudcu odvolať prezident. Predsedníčka súdnej rady Bajánková ako aj viacerí členovia rady si myslia, že by sa mala zvýšiť hranica veku na ukončenie funkcie sudcu tak, ako je to v okolitých krajinách. Hranica by mala byť pevne stanovená.

Najlepšie riešenie by bol zákonom stanovený vekový limit

Člen rady Dušan Čimo zdôraznil, že zo systému by sa mal odbúrať subjektivizmus. „V právnej úprave by mal byť presne stanovený vek, kedy sudca automaticky odíde z výkonu, aby to nebolo ponechané na rozhodovaní súdnej rady či prezidenta,“ myslí si trnavský sudca. Ak budú sudcovia presne vedieť, kedy končia, bude to pre nich znamenať vyššiu mieru istoty, dodal.

Súdna rada bude podľa svojej šéfky najprv iniciovať zmenu zákona o sudcoch tak, aby rada mala kompetenciu rozhodovať, koho predloží prezidentovi na odvolanie z funkcie sudcu. Zmena ústavy, kde je zakotvený vek, v ktorom prezident môže sudcu z funkcie odvolať, je zdĺhavejší proces a je na to potrebná v parlamente kvalifikovaná väčšina, vysvetlila.

Advokátka spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová považuje za najlepšie riešenie zákonom stanovený vekový limit, dokedy môže sudca funkciu vykonávať. Je na diskusiu, či to má byť ako doposiaľ 65, ako je to u notárov 67 alebo ako u sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva 70 rokov. Stanovením maximálneho veku, do ktorého môže sudca funkciu vykonávať, by sa určila objektívna, vopred známa skutočnosť, ktorej účinky by neboli ďalej predmetom rozhodovania ďalších subjektov. Zabránilo by sa tak potenciálnym zásahom do nezávislosti sudcu, keďže v súčasnosti sudca po dosiahnutí veku 65 rokov je kedykoľvek odvolateľný, upozornila advokátka.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #sudcovia #Andrej Kiska #SASKA