Kaliňák má problém pri zásahoch. Chýba technika aj novela zákona

Bol zásah policajtov vo Vrbnici voči Rómom adekvátny alebo nie? Odpoveď na otázku by mohol priniesť kamerový záznam, ktorý však polícia na zásahu nerobila. Scenár o údajnej policajnej brutalite sa pritom po dvoch rokoch opakuje.

07.04.2015 20:00 , aktualizované: 08.04.2015 07:00
vrbnica, zásah, polícia, rómovia Foto: ,
Obyvatelia obce Vrbnica sa 3. apríla zhromaždili pred obecným úradom.
debata (48)

Už v roku 2013 čelili policajti obvineniu, že zbili a mučili vyše desiatku obyvateľov rómskej osady v Moldave nad Bodvou. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák vtedy sľuboval zavedenie systému, ktorý by takýmto situáciám predchádzal. Ani po dvoch rokoch ho však nezaviedol. Pritom dnes by pomohol celú situáciu na východe Slovenska objasniť.

Verejnú diskusiu rozprúdila minulotýždňová celokrajská policajná Pátracia akcia 100 v Košickom kraji. Počas nej policajti hľadali osoby, po ktorých bolo vyhlásené pátranie. Preverili niekoľko problémových lokalít, kde predpokladali, že sa títo ľudia nachádzajú. Jedným z kontrolovaných miest bola aj obec Vrbnica v okrese Michalovce, kde podľa starostu Jaroslava Tokára bol zásah policajtov na tamojších obyvateľov neadekvátny.

Nemocnica v Michalovciach po policajnom zásahu prijala na ošetrenie skupinu 15 ľudí, z nich jednu ženu. „Všetci utrpeli ľahké poranenia, ktoré si vyžiadali iba ambulantné ošetrenia,“ priblížil Tomáš Kráľ, hovorca siete súkromných nemocníc Svet zdravia.

Prípad preveruje inšpekcia ministerstva vnútra a v stredu by vec mala dostať aj Generálna prokuratúra, ktorej prípad na prešetrenie postúpil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Polícia sa bráni a košický krajský policajný riaditeľ Juraj Leško po udalosti pre médiá uviedol, že sa ohradzuje proti tvrdeniu, že išlo o brutálny zásah polície. „Je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii. Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky,“ povedal riaditeľ.

Kamery podľa rezortu vnútra policajti nepoužili preto, že ich nemali dostatok a nedokázali by nahrávanie ani personálne pokryť. Po zásahu v Moldave pritom Kaliňák hovoril o nariadení, ktoré malo určiť zásady vyhotovovania videozáznamu z akcií. „Áno, mali by byť na všetkých zásahoch videokamery, ale musíme to urobiť tak, aby tretinu policajtov nevyužívali na točenie,“ tvrdil. Na otázku, koľko kamier od incidentu dostali jednotlivé krajské riaditeľstvá za dva roky, nám rezort vnútra ani polícia v utorok neodpovedali. Ale ani dostatok kamier by pravdepodobne tiež nepomohol. Potrebná je aj zmena zákona.

Podľa riaditeľa tlačového odboru Kancelárie ministerstva vnútra Ivana Netíka už rezort na zmene legislatívy pracuje. „Na to, aby sa vyhotovovali kamerové zábery z policajných akcií, nie je nutná legislatívna zmena, pretože obrazové a zvukové záznamy pri výkone služby je možné vyhotovovať aj v súčasnosti. Aj sa tak deje,“ povedal. Novela zákona o Policajnom zbore má však riešiť používanie nahrávok pred súdom.

Na potrebu upraviť pravidlá pre podobné situácie upozornila v roku 2013 ombudsmanka Jana Dubovcová. Takýmto prípadom by sa podľa nej dalo jednoducho vyhnúť, ak by mali policajti počas zásahu k dispozícii kamery: „Navrhla som, aby polícia z každej plánovanej policajnej akcie vyhotovila kamerový záznam, aby zabezpečila monitorovanie policajných oddelení v častiach, v ktorých sa vybavujú predvedené osoby prostredníctvom kamier, a aby sa samozrejme uchovávali záznamy z vybavovania osôb predvedených na policajné oddelenie,“ povedala po zásahu v Moldave.

V súčasnosti však záznam z kamery, ktorý si polícia vyhotovuje pre vlastné potreby, na súde veľmi nepomôže. Nemôže totiž slúžiť ako dôkaz. Ak by to tak malo byť, treba novelizovať aj Trestný zákon.

„Dôkazom môže byť všetko, čo bolo získané zákonným spôsobom. Ale toto zákonným spôsobom v zmysle Trestného poriadku nie je. Účel policajných záznamov je dnes ten, aby si nadriadené orgány, prípadne inšpekcia, preverili postup polície. Záznamy nie sú zhotovované za účelom trestného konania. Neviem si predstaviť, ako by sa Rómovia domohli toho, aby im takýto videozáznam dali k dispozícii, nakoľko nemá slúžiť ako dôkaz v trestnom konaní a nie je s tým úmyslom vyhotovený,“ vysvetľuje Ondrej Mularčík, trestný právnik.

Nahrávka vyhotovená políciou by podľa Mularčíka skôr slúžila ako podporný materiál pri dokazovaní neviny polície. No na to, aby slúžila ako dôkazový materiál, sa vyžaduje predchádzajúci príkaz súdu, ktorý by povolil jeho vyhotovenie.

V praxi sa dnes podľa Mularčíka tolerujú kamerové záznamy z priemyselných kamier, z verejných priestranstiev – napríklad z benzínových púmp. Pri nich je potrebné, aby korešpondovali s ďalšími dôkazmi a výpoveďami.

Netík považuje videozáznamy z policajných akcií skôr za technický a technologický problém. „Bude nutné technické prostriedky nakúpiť a jednotlivé zábery určitú dobu aj archivovať. Vedenie policajného prezídia už spracovalo technické požiadavky a ak budú vyčlenené finančné prostriedky, nakúpia sa v prvom rade tzv. odevné kamery, ktorou by mal byť vybavený jeden policajt z dvojčlennej hliadky,“ vysvetlil Netík. Či finančný rozpočet rezortu počíta s nákupom kamier už tento rok, neuviedol.

Zmena v zákone je potrebná aj podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného. „Čo v zákone nie je, to nesmiem robiť. To je zásada, ktorou sa riadi každý štátny zamestnanec. Myslím, že by sa to malo v legislatíve upraviť,“ mieni Žitný, ktorý poukázal na situáciu v USA, kde sa všetky policajné akcie nahrávajú. Tvrdí, že by podobný postup uvítal aj na Slovensku.

Dubovcová upozorňuje, že okrem zmeny v legislatíve na Slovensku chýba aj orgán, ktorý by nezávisle prešetroval pochybnosti v konaní polície. Dnes túto rolu zohráva inšpekcia ministerstva vnútra. Tá však spadá pod rezort vnútra a ten má plnú moc nad políciou i jej kontrolou. Ten by podľa nej rozhodoval, či bol postup polície v súlade so zákonom. Na jednej strane je teda problém technický a na druhej strane problém v legislatíve a kontrole polície. Vyriešiť to môže podľa ombudsmanky len promptné konanie samotného ministra vnútra.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zásah #Robert Kaliňák #rómske osady