Fischer sa údajne dohodol na 4-ročnom podmienečnom odklade trestu

Kardiochirurg Viliam Fischer už nebude zamestnancom Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Lekár požiadal k 20. aprílu o ukončenie pracovného pomeru, zamestnávateľ mu vyhovel.

08.04.2015 09:39 , aktualizované: 19:05
Viliam Fischer Foto: ,
Viliam Fischer
debata (15)

Informovala o tom hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová. Podľa jej slov Fischer u nich pracoval len na dve desatiny pracovného úväzku.

Podľa informácií televízie Markíza, ktoré zverejnila vo svojom večernom spravodajstve, Viliam Fischer súhlasil s trestom dva roky s podmienečným odkladom na štyri roky. Podľa televízie to znamená, že za mreže nepôjde.

O kardiológovi Viliamovi Fischerovi sa bude na súde rozhodovať 21. apríla. Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková informovala, že banskobystrický sudca, ktorému bol tento korupčný prípad náhodným výberom pridelený, vytýčil pojednávanie do Pezinka na 10.00 h. Súd bude posudzovať dohodu o vine a treste, ktorú lekár uzavrel 1. apríla s prokurátorom.

O uzavretí dohody informovala hovorkyňa prokuratúry Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. K podrobnostiam dohody – výške trestu a súvisiacim výrokom, ktoré budú predmetom schvaľovania dohody o vine a treste na Špecializovanom trestnom súde, sa hovorkyňa nechcela vyjadrovať.

Pripomenula, že dohodu o vine a treste možno uzavrieť iba vtedy, ak sa obvinený k spáchaniu skutku prizná, uzná vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho tvrdenia, prijme dohodnutý trest a ochranné opatrenie.

Ak súd dohodu schváli, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie. Ak dohodu odmietne, súd vytýči termín konania hlavného pojednávania. „Priznanie obvineného v konaní o vine a treste nemožno na hlavnom pojednávaní použiť ako dôkaz,“ vysvetlila Tökölyová.

Polícia kardiológa Viliama Fischera obvinila z korupcie na začiatku februára. V súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti prijal podľa polície úplatok 3 000 eur.

Trestné oznámenie podala rodina pacientky, ktorú lekár operoval. Po smrti pacientky údajne rodina pýtala peniaze späť. Rodinu polícia obvinila z trestného činu podplácania.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #korupčná kauza #Viliam Fischer