Zvýšené lavínové nebezpečenstvo na horách trvá

Na horách bolo v stredu ráno zamračené, na mnohých miestach vietor, slabo snežilo, miestami bola hmla alebo vietor víril sneh. Teplota vzduchu sa pohybovala od -10°C do -1°C. Fúkal čerstvý až prudký vietor severných smerov s rýchlosťou do 65 km/hod. V nárazoch dosahoval rýchlosť do 100 km/hod, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

08.04.2015 10:01
debata

Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do 15 cm, v ostatných pohoriach do päť centimetrov nového snehu. Celková výška nového a prefúkaného snehu z poslednej periódy sneženia je však veľká, na záveterných svahoch a na hornej hranici lesa miestami presahuje 100 cm.

Vo Vysokých a Západných Tatrách naďalej trvá od nadmorskej výšky 1 800 m zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh z posledného sneženia je voľný a nie je dostatočne previazaný so starým podkladom. Veľmi nebezpečné sú strmé svahy so sklonom nad 35°.

V polohách pod 1 800 m vo Vysokých a Západných Tatrách a v ostatných pohoriach Slovenska trvá mierne lavínové nebezpečenstvo – 2. stupeň. Sneh z posledného sneženia je uložený na svahoch a v žľaboch s východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou, kde sa vo vyšších nadmorských výškach ojedinele môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše.

Snehová pokrývka sa stabilizuje, ale aj tak sa môžu uvoľniť lavíny na strmších svahoch ako 30°, a to najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter.

Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch, najmä pod skalnými stenami je výška nového a prefúkaného snehu miestami väčšia ako jeden meter.

Na takýchto miestach treba byť opatrný a správne vyhodnotiť lokálne lavínové nebezpečenstvo. Tendencia lavínového nebezpečenstva pri oteplení a ďalšom snežení stúpa.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hory #sneh #Lavína