Z justície môže pre vek odísť vyše sto sudcov

Dlhé čakanie na rozhodnutia súdov sa môže ešte predĺžiť. Na viacerých súdoch chýbajú sudcovia a noví nastúpia najskôr až na jeseň kvôli bezpečnostným previerkam. Sudcov je pre odchody do penzie čoraz menej.

08.04.2015 12:00
Jana Bajánková Foto: ,
Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.
debata (15)

Najnovšie Súdna rada predložila prezidentovi Andrejovi Kiskovi zoznam devätnástich, ktorí majú 65 rokov. Vtedy ich prezident podľa ústavy môže odvolať. V hre je však ďalších takmer 100 sudcov v dôchodkovom veku, ktorí majú prerušený výkon a môžu v najbližších mesiacoch odísť z funkcie. Na Slovensku spolu pôsobí okolo 1 400 sudcov.

Pravda už pred mesiacom upozornila, že predsedovia najzaťaženejších súdov riešia nedostatok sudcov tak, že povolávajú do práce ľudí z penzie. Ak by Kiska teraz odvolal 19 sudcov, situáciu na niektorých súdoch to zhorší. Koľko sudcov nechá prezident vo funkcii, sa podľa jeho kancelárie rozhodne až po stretnutí s predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou.

Na zozname je aj bývalý šéf Najvyššieho súdu Milan Karabín, ktorý minulý týždeň uviedol, že chce ešte pracovať. Aj ďalšia sudkyňa tohto súdu Mária Šramková na zasadnutí Súdnej rady povedala, že sa cíti dobre a verí, že by ešte mohla svojou prácou pomôcť. Problém s personálnym obsadením má Krajský súd v Trenčíne, upozornil na to sudca Juraj Florovič. Rovnako ako predchádzajúci dvaja sudcovia aj on chce ešte zostať vo funkcii.

Súdna rada aj rezort spravodlivosti v tejto súvislosti začali hľadať legislatívne možnosti, ktorými by sa pevne stanovil vek odchodu sudcu do penzie tak, aby nebol závislý od rozhodovania Súdnej rady či politikov. Bajánková, ako aj viacerí členovia rady si myslia, že by sa mala zvýšiť hranica veku na ukončenie funkcie sudcu tak, ako je to v okolitých krajinách. Okrem toho táto hranica by mala byť pevne stanovená. Napríklad limit 70 rokov platí pre sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu.

Sudcovia si myslia, že určením veku odchodu z funkcie sa odbúra subjektívny pohľad členov Súdnej rady, ako aj prezidenta. „V právnej úprave by mal byť presne stanovený vek, kedy sudca automaticky odíde z výkonu funkcie, aby to nebolo ponechané na rozhodovaní Súdnej rady či prezidenta,“ pripomenul člen Súdnej rady, sudca Krajského súdu v Trnave Dušan Čimo. Ak budú sudcovia presne vedieť, kedy končia, bude to podľa Čima pre nich znamenať vyššiu mieru istoty.

Súdna rada plánuje najprv iniciovať zmenu zákona o sudcoch tak, aby mala kompetenciu rozhodovať, koho predloží prezidentovi na odvolanie z funkcie sudcu. Zmena ústavy, kde je zakotvený vek, v ktorom prezident môže sudcu odvolať, je podľa Bajánkovej zdĺhavejší proces a je na to potrebná v parlamente ústavná väčšina 90 hlasov.

Advokátka spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová si tiež myslí, že najlepším riešením by bolo v zákone stanoviť vekový limit, dokedy môže sudca funkciu vykonávať. „Zabránilo by sa tak potenciálnym zásahom do nezávislosti sudcu, keďže v súčasnosti sudca po dosiahnutí veku 65 rokov je kedykoľvek odvolateľný,“ upozornila advokátka.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Súdna rada