O dotácie na materské školy je bitka

Už teraz je jasné, že 9,5 milióna eur, ktoré štát vyčlenil na rozširovanie škôlok, nebudú stačiť. Mestá a obce totiž podali na rezort školstva 426 žiadosti o dotáciu v celkovej sume 35,7 milióna eur. Ktoré z nich budú napokon úspešné a financie dostanú, zatiaľ nie je známe.

08.04.2015 15:00
jasle, materská škola, výchova Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ministerstvo školstva uvádza, že mnohé žiadosti boli finančne nadhodnotené, v niektorých prípadoch žiadateľom nešlo ani tak o rozšírenie kapacít škôlky, ako skôr o zlepšenie terajších priestorov, prípadne o jej premiestnenie bez rozšírenia počtu miest.

Na základe prvých analýz ministerstvo odhaduje, že dotáciu bude možné poskytnúť približne 15 percentám žiadateľov, a očakáva, že pribudne asi 250 nových tried. S veľkým záujmom rátal aj premiér Robert Fico. Ten začiatkom marca prisľúbil, že ak 9,5 milióna eur nebude stačiť, bude hľadať ďalšie financie.

O miesta v materských školách, najmä pre trojročné a mladšie deti, je stále núdza. Vlani škôlky neuspokojili vyše 11-tisíc žiadostí rodičov, najhoršia situácia bola v Bratislave, ale aj v okresoch Senec, Trnava, Žilina a Košice. Zverejnený rebríček materských škôl podľa počtu neuspokojených žiadostí jednoznačne vedú škôlky v bratislavskom Ružinove. Tam za uplynulé dva roky rozšírili škôlky o 180 miest, stále to však nestačí.

Vo väčšine ružinovských materských škôl počet neuspokojených žiadostí presahoval vlani stovku. „Tie údaje sú trochu skreslené. Zúfalí rodičia, ktorí hľadajú pre dieťa škôlku, podávajú žiadosti všade,“ hovorí Katarína Malovcová, riaditeľka Materskej školy na Stálicovej ulici, kde vlani nemohli uspokojiť 279 rodičov. Tento rok pred skončením zápisu evidovali približne 160 žiadostí, ktorým nebudú môcť vyhovieť. Ich škôlku však podľa nej nie je kde rozširovať.

Takmer stovku žiadostí registrujú aj v ďalšej ružinovskej škôlke na Šťastnej ulici. Podľa jej riaditeľky Heleny Fajtovej nápor na ich zariadenie by sa znížil, ak by v neďalekom okolí vznikla nová plánovaná tzv. kontajnerová škola.

Mestská časť Ružinov chce nedostatok miest v škôlkach riešiť práve cez dotáciu z ministerstva školstva. Podľa hovorkyne Miroslavy Štrosovej nové triedy chcú vytvoriť v prestavanej časti školskej jedálne a tiež stavbou novej modulovej školy. Celkovo sa ráta s rozšírením miest pre stovku škôlkarov.

Podobné problémy majú aj v obciach a mestách neďaleko Bratislavy, kde sa sťahujú mladé rodiny. Žiadosť o grant podali na rezort školstva aj v Senci, kde mali vlani 150 neuspokojených žiadostí. „Chceme rozšíriť dve škôlky o päť tried, kde by mohlo byť približne sto detí,“ hovorí primátor mesta Karol Kvál.

Oravská Zubrohlava v okrese Námestovo podala žiadosť o nadstavbu a rozšírenie o dve triedy. „Aby sme od septembra mohli prijať aspoň 40 ďalších detí,“ hovorí starosta obce Pavol Bugeľ. Kedysi mali škôlku pre 20 – 30 detí, teraz majú približne stovku škôlkarov.

Žiadosť o dotáciu podala aj Žilina, kde majú 26 materských škôl a všetky sú plné. Pre škôlkarov chcú zrekonštruovať nevyužité priestory základnej školy, dotáciu žiadajú aj na nadstavbu. Na štyri nové triedy, z ktorých jedna má byť pre deti so zrakovým postihnutím, žiada mesto dotáciu vo výške 400-tisíc eur.

Ešte viac žiada bratislavská Petržalka, kde začiatkom roka evidovali 200 neuspokojených žiadostí. Vlani dostala do správy bývalú budovu materskej školy, ktorú chce rekonštruovať, a náklady odhaduje na 1,5 milióna eur. „Aj z tohto dôvodu sa Petržalka uchádzala o maximálnu možnú výšku dotácie – 1,45 milióna eur,“ uviedla hovorkyňa Michaela Platznerová. Obnovená materská škola by mohla mať sedem tried pre takmer 150 detí.

O tom, ktoré mestá a obce dotáciu napokon dostanú, má rozhodnúť komisia menovaná ministrom školstva. Jej zloženie, ale aj zoznam úspešných i neúspešných žiadateľov sľubuje rezort školstva zverejniť na svojej webovej stránke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #materské školy