Diaľničná patrola už bezplatne pomáha motoristom

Šoféri na diaľniciach a rýchlostných cestách môžu od minulého štvrtka využiť novú službu Národnej diaľničnej spoločnosti tzv. Diaľničnú patrolu. Ide o bezplatné poskytovanie pomoci, ktoré je zahrnuté v cene diaľničnej známky. Na núdzové číslo 0800 100 007 volalo od jej spustenia do utorka 364 vodičov.

08.04.2015 14:00
D1, diaľnica, stredný jazdý pruh, vodič Foto: ,
V prípade núdze pomôže vodičom diaľničná patrola. /Ilustračné foto/
debata (6)

Patrolu tvorí 14 vozidiel, ktorých posádky už pomohli pri odťahovaní auta, oprave poškodeného vozidla či odstránení rôznych predmetov pohodených na diaľnici. Motoristom sú schopní vymeniť aj koleso či doplniť pohonné hmoty na dojazd na najbližšiu čerpaciu stanicu. „Je to veľká pomoc účastníkom cestnej premávky,“ skonštatoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Autá Diaľničnej patroly majú vo výbave prenosné dopravné značenie, bežné náradie motoristu, lopatu, krompáč, zdvihák, ťažné lano, hasiace prístroje, prostriedky na odstraňovanie ropných produktov, karty pomoci motoristom v 13 cudzích jazykoch či balíčky pre poskytnutie predlekárskej prvej pomoci. Motoristom sú k dispozícii 24 hodín sedem dni v týždni.

Ďalšia dobrá správa je, že polícia zaznamenala medziročne menej havárií aj usmrtených. Od začiatku roka do včerajšieho rána eviduje 1 346 dopravných nehôd, čo je o 94 nehôd menej ako za rovnaké obdobie v minulom roku. Obetí na cestách je o osem menej než vlani. „Ťažko zranených je o 90 menej a ľahko zranených o mínus 120 osôb,“ uviedol Ábel.

Z 58 usmrtených ľudí na cestách v tomto roku tvoria tretinu tzv. slabší účastníci cestnej premávky, upozornil viceprezident. Išlo o 17 chodcov, dvoch cyklistov a jedného motorkára. Na diaľniciach a rýchlostných cestách zahynulo osem ľudí, z toho štyria boli chodci, pričom traja podnapití (od 0,8 do 2,2 promile alkoholu). Podľa Ábela preto spolupracujú policajti aj s prevádzkovateľmi motorestov či benzínok, ktorí upozorňujú najmä na opitých chodcov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Národná diaľničná spoločnosť #diaľničná patrola