Pellegrini zvolal mimoriadnu schôdzu, Čisláka budú odvolávať 15. apríla

Predseda parlamentu Peter Pellegrini zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu na 15. apríla. Jej jediným bodom bude návrh opozičných poslancov na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Informoval o tom komunikačný odbor Národnej rady SR.

08.04.2015 12:41 , aktualizované: 16:17
Viliam Čislák, minister zdravotníctva Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák bude čeliť odvolávaniu.
debata (30)

Čislák (nominant Smeru) bude čeliť odvolávaniu už po piatich mesiacoch vo funkcii. Opozičné strany SaS, OĽaNO a NOVA vyzbierali dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s návrhom na vyslovenie nedôvery Čislákovi. Podporu našli aj v radoch KDH a strany Most-Híd, pod zvolanie schôdze sa podpísalo 33 poslancov.

Opozícia chce ministra odvolať, pretože podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica čistí kauzy svojej predchodkyne Zuzany Zvolenskej. Napriek prísľubu nevymenil v piešťanskej nemocnici členov správnej rady tak, aby v nich za štát sedeli aj zástupcovia samospráv a tretieho sektora. Lipšic tiež ministrovi vyčíta, že táto správna rada má nezákonne štyroch členov a tento stav doteraz nenapravil.

Podľa riaditeľky komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej opoziční poslanci dokazujú, že nemajú záujem o zistenie skutočného stavu zdravotníctva a ide im iba o politické divadlo. „Dôkazom toho je aj fakt, že ani nepočkali na správu o stave zdravotníctva, ktorú zadal ministrovi vypracovať gesčný výbor NR SR pre zdravotníctvo. Tým ukázali, aký majú vzťah k pacientom,“ konštatuje Čižmáriková.

Pokusu o odvolanie čelila koncom roka 2013 aj Zvolenská, a to pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Opozičné strany však boli neúspešné. O rok na to ju chceli zabaviť funkcie pre piešťanský CT prístroj, avšak Zvolenská po apele premiéra Roberta Fica sama podala demisiu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #odvolanie #ministerstvo zdravotníctva #OĽaNO #Zuzana Zvolenská #Daniel Lipšic #Igor Matovič #Viliam Čislák #CT prístroj #kauza CT