Trnka má opäť na krku disciplinárne konanie, hovorí o inkvizičnom procese

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa v stredu opäť postavil pred disciplinárnu komisiu pre kauzu Glance House. Už raz ho komisia pre list umožňujúci prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove potrestala a zbavila funkcie prokurátora, jej rozhodnutie však zrušil Krajský súd v Bratislave a disciplinárne konanie vrátil na začiatok.

08.04.2015 15:32 , aktualizované: 16:47
Dobroslav Trnka Foto: ,
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka
debata (4)

Na Krajskej prokuratúre v Žiline v stredu ako prvý vypovedal Dobroslav Trnka. „Ku skutku, ktorý mi je kladený za vinu, uvádzam, že ho nevnímam ako protiprávny. A tak, ako je uvedený v rozhodnutí, sa z neho necítim ani vinný,“ vyhlásil pred komisiou. Spochybnil dôkazy vykonané vyšetrovateľom a konanie prirovnal k inkvizičnému procesu.

Okrem svedkov, ktorí sú už predvolaní pred disciplinárnu komisiu, navrhol vypočuť množstvo ďalších ľudí, okrem iných aj bývalých členov vlády Ivetu Radičovú, Luciu Žitňanskú, Daniela Lipšica či Mariána Kočnera. Práve on sa mal dostať k obytnému domu v Bernolákove, aby, ako povedal Trnka, objasnil, „aký vzťah a súvis jeho a mojej osoby je v celej kauze a či on je vlastne vlastníkom“.

Piata disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR, ktorej bol prípad pridelený, má naplánované zasadnutia v Trnkovom prípade ešte na tri dni, do 16. apríla. Zostáva totiž už len zopár týždňov a skutok môže byť premlčaný. „Komisia sa oboznamuje s podkladmi, ktoré jej boli z prokuratúry predložené, pričom zároveň berie na zreteľ lehotu, s uplynutím ktorej sa spája zánik disciplinárnej zodpovednosti prokurátora podľa zákona,“ uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. Viac sa vzhľadom na prebiehajúce disciplinárne konanie nechcela vyjadrovať.

Disciplinárna komisia zbavila Trnku talára už koncom roka 2013. Proti verdiktu sa odvolal a súd rozhodnutie komisie vlani zrušil. Odôvodnil to procesnými chybami a zásahmi do zloženia pôvodnej komisie vedením Generálnej prokuratúry. Aj súčasné konanie je poznačené namietaním legality a legitimity disciplinárnej komisie, ktorá aktuálne pojednáva Trnkov prípad.

Obhajoba totiž namietla proces jej výberu. „Disciplinárna komisia, ktorá by mala rozhodovať v tejto disciplinárnej veci Dobroslava Trnku, mala byť vytvorená náhodným výberom až po tom, čo rozhodoval Krajský súd v Bratislave, to je tá základná námietka,“ uviedla Trnkova obhajkyňa a jeho niekdajšia podriadená z Generálnej prokuratúry Eva Mišíková.

Generálna prokuratúra odkázala, že kým prebieha pojednávanie, nebude sa k tejto veci podrobnejšie vyjadrovať. Predseda trojčlennej komisie na pojednávaní však uviedol, že komisia poukázala na určité pochybnosti a vyčerpala všetky možnosti na to, aby vec bola pridelená inej komisii. Napriek tomu jej bol prípad pridelený, takže bude vo veci konať.

Kauza Glance House spájaná s prokurátorom siaha do roku 2012. Trnka, ktorý bol vtedy námestníkom generálneho prokurátora, napísal list, na základe ktorého správa katastra umožnila prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove na firmy blízke podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Špeciálna prokuratúra pritom narábanie s domom zakázala. Prípad vyšetrovala polícia. Podľa nej však nešlo o trestný čin a vec postúpila disciplinárnej komisii.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárne konanie #Dobroslav Trnka #kauza Glance House