Ľudia o pomoc pri exekúciách žiadajú neskoro

Môžem splácať dlh, keď mi exekútor zablokoval účet? Kontaktoval ma pravý exekútor alebo išlo o falošného? Aj takéto otázky trápia návštevníkov webu Slovenskej komory exekútorov, ktorí o pomoc požiadali jej bezplatnú on-line poradňu. Od začiatku jej fungovania v auguste 2013 ju využilo vyše tisíc ľudí. Komora upozorňuje, že často sa pýtajú neskoro.

10.04.2015 07:00
rodina, exekúcia, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Vidíme, že úplne absentuje žiadosť o informáciu v rámci určitej prevencie, občania akoby nechceli vedieť, čo bude nasledovať, ak nesplnia určitú povinnosť alebo čo je takmer nezvratné, ak si ,naberú‘ množstvo spotrebiteľských úverov,“ uviedla Stanislava Kolesárová, hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE). Myslí si, že ľudia v podvedomí s možnou exekúciou počítajú, ale spoliehajú sa, že možno k nej nedôjde.

Problémy, ktoré občanov trápia, sú rôzne. Viacerí nemajú jasno v postupoch exekúcie, ako sú napríklad vyúčtované náklady spojené s konaním. Často sú presvedčení, že im exekútor blokuje celý účet a nie len vymáhanú pohľadávku.

Podobnú skúsenosť má aj návštevník webu, ktorého zaujímalo, ako má splatiť svoje dlhy, ak mu exekútor zablokoval účet v banke. V poradni ho upozornili, že exekučný poriadok umožňuje dlžníkovi aj z takéhoto účtu previesť sumu, ak to robí s cieľom splatenia exekučných poplatkov. Musí tak vykonať do 14 dní od doručenia oznámenia o konaní a osobne. Ak tento termín stihne, dokáže tým znížiť odmeny pre exekútora až na polovicu.

Ďalšiu skupinu tvoria ľudia, ktorí sa potrebujú vyžalovať na veci, ktoré považujú za nespravodlivé. Urobila tak aj dôchodkyňa, ktorá žije so svojím synom, ktorý má množstvo dlhov z nevydareného podnikania. Obáva sa, že kvôli nemu príde o strechu nad hlavou. V poradni ju upokojili, že pokiaľ nie je jeho spoludlžníčkou alebo ručiteľkou, o dom kvôli cudzím dlhom nepríde. Musí sa však pripraviť, že ju exekútor navštívi a vstúpi do jej domu, nakoľko ide aj o trvalé bydlisko jej syna, a bude zisťovať, či sa v ňom nenachádza majetok, ktorý mu patrí.

Viacerí zase špekulujú, či sa exekúcii môžu vyhnúť, napríklad zrušením živnosti. Dlh však jeho zrušením nezaniká a je ho možné ďalej vymáhať. V takom prípade je však lepšie dohodnúť s exekútorom splátkový kalendár, čím sa dlžník vyhne predaju hnuteľných a nehnuteľných vecí.

Na poradňu sa podľa Kolesárovej obracajú aj takí, ktorí sa snažia vymôcť vlastné peniaze. Chcú vedieť, čo robiť, ak sa dlžník pokúša vyhnúť splateniu dlhu. Takisto registrujú podania ľudí, ktorí sa nedokážu domôcť výplaty a vedia, že zamestnávateľ nechal jednu spoločnosť padnúť, ale vedia, že podniká v druhej, len pod iným názvom.

„Poradňa funguje od augusta 2013 a k aprílu tohto roka bolo vybavených 1 340 porád formou e-mailu a 160 osobných poradenstiev,“ priblížila Kolesárová. Okrem pomoci ľuďom v exekúcii poskytuje stránka komory aj rady tým, ktorí sa jej chcú vyhnúť.

Najčastejšie otázky a odpovede na ne uverejňuje komora na svojom webe, aby informácie našli aj tí, ktorí o pomoc nežiadajú, ale ocitli sa v podobnej situácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #poradňa #exekúcie #Slovenská komora exekútorov