Inšpekcia ministerstva vnútra začala stíhanie v prípade zásahu vo Vrbnici

Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra začal trestné stíhanie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa v prípade minulotýždňového policajného zákroku v obci Vrbnica v Michalovskom okrese.

09.04.2015 13:34 , aktualizované: 15:23
Vrbnica, Rómovia, policajný zásah Foto: ,
Obyvatelia obce Vrbnica ukazujú novinárom rany po policajnom zásahu.
debata (30)

Ako ďalej uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová, v súčasnosti prebiehajú procesné úkony. „Zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ poznamenala.

Zásah polície v obci zo štvrtka 2. apríla kritizuje i Strana Rómskej únie na Slovensku. „Našou snahou je, aby sa tento prípad nezamietol pod koberec,“ povedal pre médiá predseda strany František Tanko. „Už nechceme byť bezdôvodne bití, v danej obci neboli zo strany Rómov žiadne problémy, ani nekládli odpor pri výkone služobného zákroku,“ tvrdil Tanko. V tejto súvislosti avizoval protestné akcie, v piatok organizuje protestný pochod pred okresným riaditeľstvom polície v Michalovciach, ďalší v sobotu v Rimavskej Sobote.

Počas policajného zásahu v obci Vrbnica boli podľa jej starostu Jaroslava Tokára zranení viacerí Rómovia. Obyvatelia obce tvrdia, že donucovacie prostriedky policajtov boli počas pátracej akcie neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doteraz svojím správaním do rozporu so zákonom. O výsledkoch celokrajskej pátracej akcie 100 na tlačovej besede v Michalovciach informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško.

"Ohradzujem sa voči takým slovám, že šlo o brutálny zásah polície, je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii. Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby zásah polície bol zneužívaný na politický boj,“ povedal Leško. Zásahu sa venuje aj vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, prípad prešetrí aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Rómovia #zásah #Vrbnica