Cez sviatky jazdilo opäť viac opitých vodičov

Neplatí na nich nič. Hoci vedia, že počas veľkonočných sviatkov sa policajti len tak hemžia na cestách, aj tak je čoraz viac vodičov, ktorí si sadajú za volant opití.

10.04.2015 11:00
polícia, policajt, pokuta, doprava Foto: ,
Počas veľkonočných sviatkov bola policajná akcia.
debata (8)

Svedčia o tom výsledky celoslovenskej akcie, ktoré má Pravda k dispozícii. Počas štyroch sviatočných dní nachytala polícia vyše sto podgurážených šoférov, viac ako vlani. Až 36 z nich pritom nafúkalo vyše jedného promile, za čo skončili pred sudcom.

Kontrolám sa tentoraz nevyhli ani cyklisti. Opitých ich prichytili 43. Jedenásti z nich to s alkoholom prehnali a nafúkali viac ako jedno promile. Tým však na rozdiel od šoférov okrem pokuty do 50 eur nehrozí strata vodičského preukazu či rok väzenia.

To, že sú veľkonočné sviatky spojené na Slovensku nielen s príchodom jari, ale aj so štedrým nalievaním alkoholu, je známe. Prečo si ho však doprajú aj šoféri, ktorí vzápätí mieria na cesty a ohrozujú nielen seba, ale aj iných? Policajný viceprezident Ľubomír Ábel to vysvetľuje tým, že nedisciplinovaná časť vodičov sa jednoducho spolieha, že ich polícia nechytí. Skôr ako zákon pre nich často platí „pilo sa aj piť sa bude“.

Vodiči majú bohatú fantáziu

Podľa Ábela takíto vodiči majú bohatú fantáziu a policajtom dokážu ponúknuť množstvo výhovoriek, prečo nafúkali. Od účinkov liekov, ktoré užili, až po kompóty, ktoré môžu za vysoké promile. Niektorí sa neštítia a skúšajú odôvodňovať, prečo si za volant sadli, akútnym ohrozením života príbuzných. „Najnovšie sa najviac vodičov vyhovára na užitie kvapiek proti kašľu,“ približuje výhovorky podgurážených previnilcov viceprezident.

Osobitnou kapitolou sú podľa neho šoféri, ktorí nafúkajú viac ako dve promile. „Mnohí z nich ani neregistrujú, kde sú,“ hovorí Ábel. Ich jazda je väčšinou taká, že si ich všimne polícia alebo na nich upozornia iní vodiči.

Tento rok chytili policajti v porovnaní s vlaňajšími veľkonočnými sviatkami o 13 opitých vodičov viac. Tých neodradila ani hrozba vysokých pokút či ročného väzenia. Naopak, cyklistov pod vplyvom alkoholu jazdilo tento rok po cestách o 29 menej.

Keď však polícia porovnáva prvé dva mesiace tohto roka s rovnakým obdobím vlaňajška, je s doterajším vývojom počtu prichytených opitých šoférov mierne optimistická. Zistila totiž, že tých, ktorí nafúkali nad jedno promile, bolo o 48 menej. Pripisuje to najmä tomu, že na cestách hliadkuje viac policajtov, preto v celoslovenských akciách mieni pokračovať aj naďalej.

Opití vodiči zapríčinili vlani každú deviatu nehodu

V porovnaní z minuloročnými sviatkami je pozitívnou správou aj to, že na cestách zahynul len jeden človek. O život prišiel hneď na Veľký piatok 25-ročný motocyklista. Ten na silnej motorke vo veľkej rýchlosti prešiel v obci Hronovce do protismeru, kde narazil do odstaveného osobného vozidla. Mladý motorkár na mieste zomrel. Pri ďalších 96 nehodách neprišiel o život nikto, vážne sa však zranilo desať ľudí. Počas minuloročných veľkonočných sviatkov sa stalo 132 dopravných nehôd, pri ktorých zomreli tri osoby, osem sa zranilo ťažko.

Opití vodiči zapríčinili vlani každú deviatu nehodu. Zomrelo pri nich 23 ľudí, ďalších vyše 120 utrpelo ťažké zranenia. Zatiaľ to vyzerá tak, že boj s alkoholom za volantom nebude možné na Slovensku vyhrať. Problém je podľa Ľubomíra Okruhlicu, odborníka na liečbu závislostí, v tom, že alkohol je u nás celospoločensky vysoko tolerovaný. „Spoločnosť na alkohol prihliada tak, že to patrí k životu,“ upozorňuje Okruhlica a dodáva, že mnohí vodiči, ktorých polícia prichytí, majú s pitím problémy dlhodobo.

Na Slovensku má problém s alkoholom 400-tisíc ľudí

Podľa prieskumov je na Slovensku okolo 400-tisíc ľudí, ktorí majú problém s alkoholom a nevyhľadali pomoc odborníka. Prieskum ukázal, že Slováci starší než 15 rokov vypijú ročne v priemere trinásť litrov čistého alkoholu na osobu. Celosvetový priemer, ktorý aktuálne predstavuje 6,2 litra, tak prevyšujú viac ako dvojnásobne.

Pred pár rokmi hlavnou príčinou nehôd bola nedovolená rýchlosť, v súčasnosti je to podľa polície v niektorých krajoch už len druhý či až tretí faktor. Najviac nehôd spôsobuje nedodržiavanie základných povinností vodiča, medzi ktorými dominuje pitie alkoholu pred jazdou a počas nej, tvrdí polícia.

Ani tresty pre opitých vodičov, ktoré určujú sudcovia, nie sú jednotné, dostatočne výchovné, a tak nedokážu odstrašiť. Len každý druhý vodič prichytený pri šoférovaní s viac ako jedným promile alkoholu skončil s podmienkou a len tretina s odobratými vodičskými preukazmi. Necelé percento vodičov neprišlo ani o vodičský preukaz, súdy im udelili len pokutu od 300 do 1 300 eur.

Nepriaznivé čísla opitých vodičov konečne prinútili ministerstvo vnútra rozmýšľať o prísnejších sankciách za alkohol za volantom. Diskutovať sa začalo o možnom treste, akým je dočasné zhabanie auta. Či prídu o auto, kým nezaplatia sankciu, by sa malo rozhodnúť do konca roka. Rezort však uprednostňuje, aby za alkohol za volantom dostávali vodiči krátkodobé nepodmienečné tresty.

Počty prichytených opitých na cestách počas veľkonočných sviatkov

  • počas štyroch dní polícia prichytila 101 opitých vodičov, z nich 36 nafúkalo viac ako 1 promile a skončilo pred sudcom,
  • nafúkalo aj 43 cyklistov, z toho 11 nad 1 promile,
  • stalo sa 96 nehôd, pri ktorých zahynul jeden motorkár,
  • cez vlaňajšie veľkonočné sviatky polícia nachytala 88 opitých vodičov,
  • opitých cyklistov bolo oproti minulému roku o 29 menej
  • vlani počas týchto sviatkov zomreli na cestách 3 ľudia

Zdroj: (vv, PPZ SR)

Počty opitých na cestách počas prvých dvoch mesiacov roku 2015

  • za január a február prichytila polícia 740 vodičov, ktorí nafúkali nad 1 promile, vlani za to isté obdobie ich bolo 788
  • najviac opitých chytili za dva mesiace roku 2015 v Bratis­lavskom kraji 220, z toho 141 vodičov nafúkalo nad 1 promile
  • najmenej opitých chytili za dva mesiace roku 2015 v Trnavskom kraji 133, z toho 70 vodičov nafúkalo nad 1 promile

Zdroj: (vv, PPZ SR)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #promile #kontrola vodičov #Veľká noc