Na bicykli aj na pivo

Na bicykli chodia všade. Do obchodu aj v nedeľu do kostola. Nie je výnimočné stretnúť na dvoch kolesách tetu v kroji či staršieho pána vo sviatočnom. Čo je však horšie, mnohí sa takto odvezú aj na pivo. Jedno, dve, možno aj tri a niečo ostré k tomu.

10.04.2015 12:00
bicykel, hostinec, krčma, alkohol, cyklista Foto: ,
Bicykel pred pohostinstvom nie je vzácnosťou ani v iných obciach, nielen v Bernolákove.
debata (33)

Ľudia, najmä na dedinách, sú so svojimi bicyklami natoľko spätí, že keď sa na nich vezú, ani si často neuvedomujú, že sú účastníkmi cestnej premávky. To znamená nebyť pod vplyvom alkoholu.

To, že nie všetci cyklisti v Ivanke pri Dunaji sú triezvi, priznáva aj jeden z jej obyvateľov, ktorý vo štvrtok postával priamo pred miestnym pohostinstvom. „Policajti tu ľudí na bicykloch zastavia aj o ôsmej ráno, ale vtedy nikto nenafúka. Keby však prišli poobede, neviem, neviem, ako by to dopadlo,“ prezradil.

Odparkovaný bicykel čakal na svojho majiteľa aj pred podnikom v Bernolákove. „Prišiel som si dať pohár bieleho vínka,“ povedal. Pri otázke, či sa nebojí, že mu policajti dajú fúkať, sa len pousmial. „Bol som nakúpiť a bývam na druhom konci dediny. Nemám už tridsať ani štyridsať rokov. Nohy mi už tak neslúžia. Radšej sadnem na bicykel a odveziem sa. Cestou naspäť sa zastavím na pivo alebo víno, ale nemyslím si, že tým ohrozujem cestnú premávku,“ dodal.

Pekné slnečné počasie vytiahlo do ulíc dedín blízko Bratislavy viacero cyklistov. Väčšina z nich potvrdila, že občas si nejaké to malé pivo dajú.

Čašníčka z pohostinstva v Bernolákove hovorí, že miestni využívajú bicykle inak, ako ľudia v meste, ktorí si na ňom idú párkrát do týždňa zašportovať. „Viete, oni by bez toho bicykla ani neodišli. V stredu tu jeden pán bol jedenásť hodín a bez problémov odbicykloval domov. Pešo by to podľa mňa nezvládol. To je tu na dedine tak. Hlavne starší ľudia sú na to zvyknutí, to nezmeníte,“ skonštatovala.

Aj dopravný analytik Jozef Drahovský potvrdzuje, že alkohol u cyklistov býva častejším prehreškom práve na dedinách. Preto upozorňuje, že ak policajti chytia opitého vodiča na dvoch kolesách, problémom sa nevyhne a je úplne jedno, či to bude v dedine, v meste, alebo mimo nich.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #Cyklisti #bezpečnosť cestnej premávky