Sieť: Slovensko potrebuje moderný zákon o spravodajských službách

Slovensko potrebuje podľa Martina Fedora nový a moderný zákon o spravodajských službách, preto je rád, že Slovenská informačná služba (SIS) ustúpila tlaku opozície a verejnosti.

10.04.2015 10:46
Martin Fedor Foto: ,
Martin Fedor
debata (9)

Poslanec NR SR a vedúci stálej pracovnej skupiny strany Siete pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor víta skutočnosť, že SIS akceptovala 90 percent pripomienok návrhu nového zákona o spravodajských službách. „Za dôležité považujem, aby sa zmeny týkali kontroly činnosti, lepšej kontroly odpočúvaní, možnosti externej kontroly hospodárenia, bezpečnostných opatrení a zbierania megadát,“ povedal v piatok Ferdor.

Finálna verzia zákona by mala byť podľa Fedora taká, na ktorej sa dokáže zhodnúť celé politické spektrum, pretože ide o štát, bezpečnosť jeho občanov a nie o delenie sa na opozíciu a koalíciu. „Očakávam, že o návrhu zákona sa budú viesť politické rokovania, ku ktorým som už viackrát vyzýval. Takýto zákon by nemal byť predmetom politického zápasu," povedal Fedor.

Podľa Martina Fedora si Sieť počká na konečnú verziu zákona, ktorý príde do Národnej rady SR. „Pri jeho prerokovaní v parlamente bude pre nás dôležité, aby existovala rovnováha medzi slobodami občanov a potrebou ochrany spoločnosti pred terorizmom, extrémizmom a organizovaným zločinom,“ dodal

Slovenská informačná služba (SIS) zo všetkých zásadných pripomienok k novému spravodajskému zákonu akceptovala alebo čiastočne akceptovala takmer 90 percent pripomienok. Uviedol to hovorca SIS Branislav Zvara. „SIS verejne prisľúbila, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní k návrhu nového spravodajského zákona bude venovať pozornosť každej uplatnenej pripomienke vrátane tých, ktoré ako hromadné pripomienky poslala verejnosť,“ povedal Zvara.

K návrhu zákona o tajných službách prišlo 326 pripomienok. Viaceré zásadné pripomienky vyjadrili Úrad na ochranu osobných údajov SR aj Generálna prokuratúra SR. Nová legislatíva má nahradiť dva zákony – o Slovenskej informačnej službe a o Vojenskom spravodajstve.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #spravodajské služby #SIS #Martin Fedor