Fico ide na oslavy konca Druhej svetovej vojny do Moskvy, tvrdí Zemanov hovorca

Ako informoval hovorca Miloša Zemana Jiří Ovčáček na mimoriadnej tlačovej konferencii, český prezident sa 9. mája zúčastní v Moskve na kladení vencov, ale na vojenskú prehliadku nepôjde - stretne sa počas nej so slovenským premiérom Robertom Ficom. Na vojenskej prehliadke sa pravdepodobne nezúčastní ani on.

10.04.2015 12:03 , aktualizované: 15:19
Miloš Zeman, Robert Fico Foto: ,
Miloš Zeman a Robert Fico
debata (529)

Podľa hovorcu českého prezidenta je to vyslovene Zemanovo rozhodnutie. „Zdôrazňujem, že ide o suverénne a nezávislé rozhodnutie pána prezidenta,“ uviedol Ovčáček na mimoriadnej štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil oficiálny prezidentov program na dni osláv.

Prečítajte si komentár Mariána Repu Odtiaľ potiaľ.

Robert Fico podľa RTVS nepotvrdil slová hovorcu českého prezidenta o tom, že sa má stretnúť v Moskve so Zemanom: „Povedal som opakovane a môžem to povedať ešte raz aj tu v Žarnovici, že nájdem ten najvhodnejší spôsob, ako si uctiť obete 2. svetovej vojny, ako si pripomenúť ukončenie 2. svetovej vojny. Môj program, pokiaľ ide o 9. mája, bude včas predložený všetkým, ktorí budú mať o tento program záujem, vrátane médií.“

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov počas minulotýždňovej návštevy Bratislavy neprezradil, či Robert Fico do Moskvy príde. „Zoznam hostí, ktorí prijali pozvanie, bude hotový koncom mesiaca,“ povedal.

Slovenský prezident Andrej Kiska do Ruska nepocestuje. Padlých vojakoch si chce uctiť na cintorínoch na Slovensku.

Cesta Miloša Zemana do ruskej metropoly bola veľmi spornou záležitosťou, keďže žiadny z lídrov krajín EÚ sa nezúčastní na vojenskej prehliadke. Dôvodom je úloha Moskvy v konflikte na Ukrajine.

529 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Robert Fico #Miloš Zeman #druhá svetová vojna #Andrej Kiska