Návrat jari pokračuje, cez víkend prídu aj búrky

Tento víkend opäť ponúkne zmes jarného počasia. Kto si chce užiť slnečné lúče, mal by vytiahnuť korčule, bicykel či vyraziť na výlety do prírody radšej v sobotu, ako v nedeľu. Nedeľa už bude oblačnejšia a popoludní sa dajú očakávať aj búrky.

11.04.2015 06:00
počasie, teplo, jar Foto: ,
Počasie bude v sobotu ešte slnečné, rovnako ako bolo v piatok. V nedeľu sa zamračí a niekde aj spŕchne.
debata

V sobotu bude slnečno a teploty sa môžu vyšplhať nad 20 stupňov Celzia. No už v priebehu popoludnia začnú na západe postupne pribúdať oblaky. „V nedeľu sa už dajú v popoludňajších hodinách očakávať prehánky a búrky, to je úplne bežná vec v tomto období, ale na teplote sa to zatiaľ neprejaví. Oblačnosť trošičku zbrzdí vzostup teploty, ale stále bude príjemne jarná, na severe 13 až 15 stupňov, smerom dole na juh 20 až 22 stupňov Celzia. A to aj napriek tomu, že už bude fúkať severozápadný vietor,“ hovorí meteorologička Miriam Jarošová.

Nedeľňajšia zmena bude predzvesťou premenlivejšieho počasia v úvode budúceho týždňa. „Príde jemné ochladenie, keď sa k nám za studeným frontom, ktorý prejde cez naše územie v priebehu nedele, dostane chladnejší vzduch od severozápadu. Budeme mať viac oblakov v pondelok aj v utorok,“ dodáva meteorologička. Účinky chladnejšieho vzduchu pocítime najmä v utorok, no potom už predpovedné modely naznačujú, že by sa opäť mohla ukázať slnečnejšia obloha aj vyššie teploty.

Po zimne ladenej Veľkej noci sa príroda už pár dní prebúdza. S kvitnúcimi drevinami však pribúdajú do ovzdušia pele, ktoré spôsobujú zdravotné ťažkosti alergikom, čo už lekári pocítili v ambulanciách či na pohotovostiach. „Je to záťaž pre alergikov, zhoršujú sa alergie, astmy, pálenie očí a podobne,“ uviedol Peter Makara, všeobecný lekár pre dospelých. Dážď, sneh, silný vietor a ochladenie na prelome marca a apríla zaskočili aj vtáky, ktoré prilietajú z južných zimovísk. Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko hovorí, že migráciu z Afriky ovplyvňuje poloha Slnka, Mesiaca, hviezd, magnetizmus Zeme či dĺžka dňa a noci. Ochladenie ich návrat síce spomalilo, no úhyny ornitológovia nezaznamenali.

Horšie prípady nastávajú po príchode studených frontov už počas hniezdneho obdobia v máji či začiatkom júna, keď vtáctvo vychováva mláďatá. Po niekoľkodňových vytrvalých dažďoch a chlade dochádza často k hromadným úhynom mláďat. „Pokiaľ nastane ochladenie v období migrácie, tak vtáky buď svoj návrat zastavia, alebo sa stiahnu južnejšie a vyčkávajú, kým sa zlepšia podmienky,“ povedal Gúgh. Podobná situácia bola i pred dvomi rokmi, keď sa v druhej polovici marca u nás výraznejšie ochladilo, nasnežilo a veľké kŕdle bocianov a iných vtákov čakali južne od nás, kým sa nevyčasí, a potom migrácia postupovala ďalej.

„S príchodom teplejšieho počasia budú čoraz lepšie podmienky na výskyt hmyzožravých druhov vtákov a bude určite čoraz viac pozorovaní lastovičiek, belorítok, od polovice apríla očakávame aj prvé pozorovania dážďovníkov obyčajných,“ dodáva Gúgh.

Ako bude?

  • Sobota – Jasno až polojasno, neskôr popoludní na západe čiastočné pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 17 až 22 stupňov.
  • Nedeľa – Polooblačno, časom až oblačno a ojedinele prehánky, možnosť búrok. Denná teplota 17 až 22, na severe okolo 15 stupňov.
  • Pondelok – Malá, cez deň od severozápadu prechodne veľká oblačnosť. Miestami najmä na severe a východe krajiny prehánky, možnosť búrok. Denná teplota 14 až 20 stupňov.
  • Utorok – Premenlivá oblačnosť. Miestami prehánky, od stredných polôh snehové. Ojedinele búrky. Veterno. Denná teplota 8 až 13, na severe miestami okolo 6 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #slnečné počasie