Černákovi priznanie sa k vražde sťaží cestu na slobodu

Zmenil rétoriku a je ochotný spolupracovať s políciou pri objasňovaní 32 vrážd. Za týmto postojom Mikuláša Černáka, označovaného v 90. rokoch za najsilnejšieho muža v podsvetí, je podľa právnika snaha dostať sa o osem rokov na slobodu. Jeho najnovšie priznanie sa k ďalšej vražde mu však tieto plány môže prekaziť.

10.04.2015 20:00
Mikuláš Černák Foto: ,
Mikuláš Černák na súdnom pojednávaní v marci 2015.
debata (15)

Dnes 49-ročný Černák sedí za mrežami v Ilave už 18 rokov. Odpykáva si doživotie za šesť vrážd a pred pár dňami sa priznal k siedmej. Z tej ho prokuratúra obviňuje od roku 2013. Ide o vraždu košického šéfa podsvetia Róberta Holuba. Toho zastrelili v roku 1997 až na tretí pokus v nemocnici na bratislavských Kramároch, kde ležal po nevydarenom atentáte v jednom z bratislavských hotelov. Podľa polície šéf bratislavskej skupiny „sýkoriek“ Róbert Lališ, ktorý je na úteku, a Černák naverbovali ďalších mužov zo svojich partií, aby Holuba zlikvidovali.

Po priznaní sa požiadal Černák prokuratúru o začatie konania o vine a treste. „Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vyhodnotí dôvodnosť jeho žiadosti po skončení vyšetrovania a predložení spisu vyšetrovateľom,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Vyšetrovanie totiž ešte nie ukončené.

Premena Černáka a snaha spolupracovať pri objasňovaní vrážd v 90. rokoch sa udiala pre niekoľkými týždňami. „Som uväznený 18 rokov, 16 a pol roka som nevypovedal proti nikomu. Každé štyri roky ma nosia na súdy, kde musím odvracať klamstvá treťotriednych mafiánov. Som psychicky unavený zo všetkého. Povedal som si, že už toho mám dosť a prehovorím. Hanbím sa za svoju temnú minulosť a budem vypovedať. Tento skutok je len jeden z čiastkových skutkov, kde budem vypovedať,“ povedal Černák v polovici marca pred senátom Okresného súdu Bratislava¤I, kde stál ako svedok v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave.

Trestný právnik Ondrej Mularčík hovorí, že za zmenou Černákovho postoja by mohol byť cieľ, a to podmienečné prepustenie. Dodal, že správanie a ochota väzňa vypovedať sú dôležité z hľadiska jeho hodnotenia vo výkone trestu. „Správa jeho hodnotenia je dôležitá aj v prípade jeho podmienečného prepustenia z väzby,“ doplnil advokát.

Podľa Trestného zákona môže byť odsúdený na doživotie podmienečne prepustený najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu, čo by v Černákovom prípade bolo v roku 2023. Jeho advokátka sa tým, že o prepustenie požiadajú, netají. Ak súd vyhovie návrhu na podmienečné prepustenie, tak v rozhodnutí určí skúšobnú dobu na jeden až sedem rokov. Spolu so skúšobnou dobou môže súd nariadiť aj probačný dohľad do troch rokov a prípadne aj ustanoviť primerané obmedzenia a povinnosti, ktoré musí odsúdený dodržiavať.

Ak teda súd žiadosť schváli, stále to ešte neznamená, že bývalý bos podsvetia sa na slobodu aj dostane. Hrozí mu totiž, že si bude musieť odsedieť trest za vraždu Holuba, ku ktorej sa priznal. „Ak súd v prípade dohody o vine a treste potvrdí trest, ten si bude musieť Černák odsedieť,“ upozorňuje rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská. Teoreticky sa tak môže stať, že len čo Černák vyjde za bránu väznice, opäť ho zatknú a vrátia za mreže.

Černák sa o podmienečné prepustenie pokúšal už dvakrát. Prvýkrát v roku 2002, v čase, keď bol odsúdený na osem a pol roka len za vydieranie. Ostatné obvinenia z vrážd či únosu orgány činné v trestnom konaní a súdy naďalej rozpletali. Niektoré ešte dodnes nie sú ukončené. V base sedel od roku 1997, prvý právoplatný rozsudok padol až v roku 2001. V roku 2002 Krajský súd v Trenčíne jeho podmienečné prepustenie spoza mreží schválil. Slobodu si však Černák dlho neužil, v apríli 2003 skončil opäť za mrežami. A to po tom, čo Najvyšší súd zrušil v marci 2003 rozhodnutie krajského súdu o jeho podmienečnom prepustení. Polícia ho vtedy chytila v Prahe.

Druhýkrát požiadal o podmienečné prepustenie v roku 2004, po odsedení si dvoch tretín 8,5-ročného trestu. V januári 2005, keď o žiadosti o prepustenie rozhodoval krajský súd, Černák svoju žiadosť stiahol. Na slobodu sa nakrátko dostal ešte vo februári 2007. Hneď pred bránou väznice ho však znovu zatkli a obvinili z ďalších vrážd. Na doživotie ho odsúdil Okresný súd v Prešove v októbri 2009. Krajský súd tento rozsudok potvrdil o rok neskôr.

Doživotný trest si odpykáva 41 odsúdených

V Ilave a Leopoldove si doživotný trest odpykáva 41 väzňov, pričom len traja z nich nemôžu požiadať súd o podmienečné prepustenie. Absolútne doživotie – tento najvyšší možný trest – dostali po tom, čo jeho zavedenie začalo platiť od roku 2003 v Trestnom zákone. Ukladá sa pri niektorých obzvlášť závažných úmyselných trestných činoch alebo pri ich recidíve. To znamená, že drvivú väčšinu odsúdených na doživotie môže súd, ak o to požiadajú, pustiť na slobodu po odsedení 25 rokov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #doživotie #Mikuláš Černák