Firmy vezmú do praxe 1 800 stredoškolákov

Podniky začnú od nového školského roka zaúčať priamo v praxi 1 800 študentov stredných odborných škôl. Do systému duálneho vzdelávania - teda prepojenia škôl s firmami - sa zapojí 130 firiem.

14.04.2015 12:00
duálne vzdelávanie, študenti Foto: ,
Stredná odborná škola v Nitre vychováva spolu s fi rmou budúcich klampiarov. Ak sa budú snažiť, zamestnanie majú isté.
debata (7)

Najväčší záujem prejavili spoločnosti v oblasti obchodu a cestovného ruchu, automechanici a elektrotechnický priemysel.

Najviac žiakov – presne sto – plánuje počas jedného ročníka priučiť remeslu INA Kysuce, s.r.o., v odbore mechanik – nastavovač. Viaceré firmy chcú, naopak, vziať len po jednom žiakovi. Žiadosti o zapojenie sa do duálneho vzdelávania posielali zamestnávatelia ministerstvu školstva do konca minulého týždňa. „Najviac sa hlásili firmy zamestnávajúce od 20 zamestnancov do 100,“ informoval rezort po tom, čo uzavrel podávanie žiadostí o overenie spôsobilosti poskytovať na pracovisku prax.

Podľa Martina Hoštáka z Republikovej únie zamestnávateľov je záujem firiem vyšší, ako sa očakával. „Potvrdzuje to zmysel zavedenia duálneho vzdelávania a zároveň to, čo dlho tvrdíme, že na Slovensku je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ hovorí Hošták.

Firmy sa budú môcť prihlasovať každoročne

Predpokladá, že v ďalších rokoch bude počet podnikov, ktoré sa prihlásia do tohto systému, ešte stúpať. „Firmy sa budú môcť prihlasovať každoročne. Tým pádom možno očakávať, že aj počet študentov, ktorí budú využívať takúto prax, ešte narastie,“ dodal Hošták.

Nový systém, v rámci ktorého žiakov čaká prax priamo vo firme a tiež odmena za prácu, sa spúšťa od septembra tohto roka. Zamestnávatelia, ktorí tento rok získajú osvedčenie o spôsobilosti poskytovať prax, uzavrú zmluvy so strednými odbornými školami a nasledovať bude nábor žiakov. Prijímacie skúšky čakajú žiakov v máji. Tí, ktorí budú prijatí, by mali pred začiatkom školského roka uzavrieť učebnú zmluvu.

Študenti na praxi dostanú odmenu vo výške 50 – 100 percent hodinovej minimálnej mzdy (teda 1,09 – 2,18 eura). Firma im bude môcť vyplácať aj podnikové štipendium do výšky 361,68 eura. Prepojenie škôl s praxou, ktoré umožňuje nový zákon o odbornom vzdelávaní, si vyžiadali samotní zamestnávatelia.

Podľa zákona firmy, ktoré poskytnú žiakovi na základe učebnej zmluvy ročne viac ako 400 hodín praxe, si môžu uplatniť daňovú úľavu vo výške 3 200 eur ročne, zástupcovia zamestnávateľov požadovali priamu platbu vo výške 1 000 – 2 000 eur, tú zatiaľ nepresadili. Podľa Hoštáka by sa o motivačných mechanizmoch malo ešte rokovať. „Očakávame, že motivačné mechanizmy budú nastavené tak, aby sa veľká časť zamestnávateľov a firiem zapojila do tohto systému,“ podotkol.

51 percent firiem absolventov neprijímalo ani neprijíma

Dôležitosť praktickej výučby u študentov ukázal aj najnovší prieskum agentúry AKO. V ňom firmy potvrdili, že prijímaniu čerstvých absolventov sa skôr vyhýbajú. Len necelých 28 percent dáva šancu na zamestnanie aj čerstvým absolventom. Až 51 percent firiem absolventov neprijímalo ani neprijíma, ďalších 21 percent ich kedysi bralo, ale od toho upustili.

Dôvodom neprijímania mladých ľudí, ktorí majú tesne po škole, je podľa Hoštáka práve nedostatok praxe. „Hlavnou príčinou je to, že absolventi stredných odborných škôl nemajú dostatočné praktické zručnosti, ktoré sa vyžadujú zamestnávateľmi a tí preto uprednostňujú uchádzačov, ktorí nejaké praktické skúsenosti už majú. Prípadné zaškolenie uchádzača bez praxe je pre zamestnávateľa finančne náročné,“ poukázal Hošták.

Prieskum tiež potvrdil, že kvalitná prax je kľúčovým kritériom pri výbere zamestnanca. Väčšina z tisícky oslovených zamestnávateľov a personalistov – 60 percent – sa zhodla v tom, že pri prijímaní zamestnancov je pre nich najdôležitejšia kvalita praxe, v podstatne menšej miere v prieskume spomínali dĺžku praxe, teoretickú prípravu či znalosť cudzích jazykov alebo počítačovú gramotnosť. Napriek tomu, že väčšina žiada prax, v prieskume sa ukázalo, že so školami aktívne spolupracuje len 22 percent podnikov.

Kvalitná prax je kľúčovým kritériom pri výbere zamestnanca

Z výsledkov prieskumu tiež vychádza, že ochotu prijímať čerstvých absolventov majú firmy s viac ako 250 zamestnancami. Ide o také spoločnosti, ktoré už teraz spolupracujú so školami. Ich absolventi majú potom aj väčšie šance na zamestnanie.

„Keď sme komunikovali s firmami, ktoré absolventov zamestnávajú, tak až 60 percent z nich prijalo tých, ktorí vyštudovali školu, s ktorou spolupracujú,“ uviedol Václav Hřích, výkonný riaditeľ agentúry.

Hřích však upozorňuje, že v podnikoch nad 250 zamestnancov pracuje na Slovensku len malá časť ľudí. Autori prieskumu aj preto odporúčajú školám, aby boli ešte iniciatívnejšie a snažili sa nadviazať spoluprácu so zamestnávateľmi v regióne. Najlepšou reklamou pre školy je absolvent, ktorý sa zamestná v miestnej firme.

„Z výskumu sme zistili, že viac ako polovicu informácií o stredných odborných školách získavajú zamestnávatelia práve od ich bývalých žiakov, ktorí sú ich zamestnancami,“ pripomenul Marek Bezák z agentúry mediamedia, ktorá zastrešila prieskum medzi zamestnávateľmi.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #prax #duálne vzdelávanie