Výkyvy počasia otestujú imunitu

Ráno ešte svieti slnko, popoludní už dážď prinesie ochladenie. Jeden deň pripomína leto, na druhý je už o desať stupňov menej. Apríl je typický výkyvmi počasia a tie majú vplyv na zdravie človeka.

14.04.2015 13:00
pocasie, ludia, telefon, telefonovanie Foto: ,
Epidemiologička upozorňuje, že pri premenlivom počasí by sa ľudia mali obliekať vo vrstvách.
debata (1)

Chrípku tak teraz striedajú nádchy a prechladnutia. Množia sa tiež vírusové ochorenia sprevádzané vysokými teplotami. Nehovoriac o alergikoch, ktorým budiaca sa breza už dáva zabrať. Menlivé počasie podľa pediatra Mária Mora vždy prináša viac pacientov do ambulancií. "Hlavne teraz, keď jeden týždeň je zima, na ďalší teplo a znova sa má ochladiť. Zmeny počasia majú veľký vplyv na chorobnosť, pretože dospelí aj deti podceňujú obliekanie.

Ak sú deti nesprávne oblečené, je potom aj viac prechladnutí," uvádza Moro s tým, že takýto stav bude trvať približne ešte aspoň jeden mesiac. Deti trpia nachladnutím častejšie, ich nos je malý a priechod medzi nosom a hrtanom je krátky. Majú nádchu, horšie sa im dýcha, môžu byť malátne, plačlivé, nechutí im jesť. Nádcha nie je nebezpečná, po piatich až šiestich dňoch ustupuje.

Keď sa choroba prejaví, mal by človek zostať doma

Dospelí zase v týchto dňoch prichádzajú za lekármi s horúčkami. „Teraz je veľa vírusových ochorení s vysokými teplotami, a je to skôr o tom, že človek nedokáže odhadnúť počasie,“ zhodnotil všeobecný lekár pre dospelých Peter Makara.

Keď sa choroba prejaví, mal by človek zostať doma. Pomáha pitný režim, vitamíny a pokoj. "Po novom však pacient musí prísť do ambulancie hneď, ako ochorie, pretože už péenku nemôžeme vypísať spätne a tak sa nám plnia čakárne.

Chorí chodia po lekároch a potom sa takto roznášajú choroby," pripomenul lekár. Na negatívny vplyv kolísavého počasia upozorňuje aj epidemiologička Mária Avdičová. V týchto dňoch podľa nej dobieha sezóna chrípky, no baktérie sú vo vzduchu celoročne.

Ľudia sú nosičmi stafylokokov, streptokokov, pneumokokov. „Baktérionosičstvo zostáva a každé podchladenie je riziko, že sa vlastný mikroorganizmus, ktorého ste nosičom, aktivuje alebo sa nakazíte od niekoho iného,“ uviedla Avdičová.

Samotný výkyv počasia nemá vplyv na rozmnožovanie vírusov a baktérií. Je to skôr o tom, ako tieto mikroorganizmy vnímajú ľudia. Avdičová upozorňuje, že pri premenlivom počasí by sa mali obliekať vo vrstvách. Tiež by mali dodržiavať zásady zdravej výživy, pohyb, stravu bohatú na vitamíny a minerály, celoročne dodržiavať pitný režim, pohybovať sa.

Počty alergikov sa začínajú zvyšovať

Chlad a nočné mrazy brzdili rozvoj rôznych peľov, ale minulotýždňové výrazne oteplenie spôsobilo, že sa už dostali aj do vzduchu. „Začína sa peľová sezóna brezy, ktorá sa stane najvýznamnejším alergénom pre najbližšie týždne," upozorňuje Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Peľ brezy je podľa nej najviac alergénny zo všetkých peľov stromov, a to predovšetkým v severnej Európe. Keďže je sezóna peľu brezy krátka a trvá iba 1 až 2 mesiace, je intenzívna. V ovzduší sa podľa Lafférsovej ešte vyskytujú spóry húb (plesní).

Pri oteplení sa podľa Lafférsovej výskyt peľu zvyšuje, vietor tiež mierne komplikuje situáciu, pretože môže priniesť peľové zrná aj z horských strání až do 100-kilometrovej vzdialenosti. „Len čo sa ochladí, počet peľových zŕn v ovzduší sa zníži, ale v súčasnosti je toho aj tak dosť. Neochladí sa až tak, aby to nejako významne zmenilo riziká pre polinotikov,“ dodala.

Alergici už začínajú plniť ambulancie imunológov a alergiológov. „Počty alergikov sa začínajú zvyšovať, nie je to výrazný nárast, súvisí to s oteplením,“ pripomenul klinický imunológ a alergiológ Peter Pružinec s tým, že alergici by už mali začať s liečbou. Lieky tlmia príznaky alergického ochorenia. „Ide o veľké spektrum liekov, ktoré sa šije pacientovi na mieru podľa toho, aké má príznaky, akej intenzity, ako často sa prejavujú a podobne,“ uzavrel alergiológ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zmeny #zdravie #choroby #alergie