Figeľ: K dnešnému stavu nemuselo dôjsť, Smer nechal veci plynúť

Predseda KDH Ján Figeľ odmietol obvinenia premiéra Fica zo zodpovednosti v prípade Váhostavu. Podľa neho k dnešnému stavu nemuselo dôjsť, strana Smer pri niekoľkých hlasovaniach v parlamente zablokovala návrhy zákona na ochranu malých živnostníkov.

14.04.2015 11:33 , aktualizované: 13:50
KDH, Most Hid, TK kandidat prezident, Figel , Foto: ,
Ján Figeľ
debata (134)

„Môžu ma výzývať aj odvolať, ale ústa mi nezavrú v tomto príbehu ani v iných súvislostiach,“ povedal Figeľ. (O výzve premiéra na odstúpenie Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR čítajte v správe Fico vyzýva Figeľa, aby pre Váhostav odstúpil z funkcie podpredsedu NR SR.)

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Hry a zodpovednosť.

Opozícia: Za situáciu nesie zodpovednosť Smer

Opozícia bude na mimoriadnej schôdzi parlamentu v stredu obhajovať spravodlivú reštrukturalizáciu aj potrebnú úpravu legislatívy. Ján Figeľ na spoločnej tlačovej besede opozičných strán po ich rokovaní v utorok povedal, že ide najmä o zmeny zákonov o verejnom obstarávaní a konkurze a reštrukturalizácii, ako aj opatrenia proti schránkovým firmám.

Zástupcovia opozície sa zhodli, že za situáciu okolo stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a. s. (Váhostav), ktorá chce v reštruktura­lizácii odpísať 85 % svojich dlhov na úkor svojich malých dodávateľov, má najväčšiu zodpovednosť vláda Roberta Fica. Smer totiž v parlamente doteraz odmietal všetky opozičné návrhy na ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní a zmeny v procese nespravodlivej reštrukturalizácie.

„Zhodli sme sa aj na istých postojoch, ktoré súvisia s tým, že Slovensko potrebuje transparentné, spravodlivé a motivujúce podnikateľské prostredie. Počnúc vzájomnou podporou niektorých návrhov najmä cez legislatívne opatrenia do budúcnosti, ale aj spravodlivé riešenie tohto prípadu,“ uviedol Figeľ. Nesmie to byť podľa neho na úkor občanov, ale tých, ktorí majú hlavnú zodpovednosť, a to sú akcionári a majitelia Váhostavu okrem manažmentu.

„Vládna strana Smer tri roky asistovala pri podvodnom správaní sa nielen tejto, ale aj viacerých firiem tak, že na to doplácali živnostníci a malí podnikatelia,“ povedal Figeľ. To, že Váhostav neplatil faktúry, je podľa neho známe nielen z výstavby diaľnic, ale aj z rekonštrukcie Bratislavského hradu či zákaziek v obciach a mestách. „Ak by bola vôľa zasiahnuť do neprimeraného správania sa tohto giganta, tak už od roku 2012 situácia mohla byť iná a k dnešnému stavu vôbec nemuselo dôjsť,“ pripomenul Figeľ. Poslanci za Smer totiž v parlamente štyrikrát nepodporili návrh KDH na ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní. Reštrukturalizácia Váhostavu, tak ako je nastavená, znamená podľa predsedu KDH zbohatnutie majiteľov firmy a preto je nespravodlivá.

Sieť nepochodila s návrhom, Hrnčiar rokovanie opustil

Opozícia sa na spoločnom postupe k stredajšej mimoriadnej schôdzi parlamentu o Váhostave nedohodla. Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar na stretnutí nepochodil s návrhom vlastnej strany a z rokovania odišiel. Hrnčiar na stretnutí navrhol, aby poslanci súhlasili, že si ponechajú len 15 percent poslaneckého platu ako gesto solidarity s ľuďmi, ktorým po zaplatení všetkých záväzkov voči štátu má ostať iba 15 percent ceny ich odvedenej práce. „Je mi veľmi ľúto, že sa opoziční kolegovia odmietli pridať k našej iniciatíve,“ povedal Hrnčiar.

Spôsoby starých politikov, ktorí si prehadzujú zodpovednosť ako horúci zemiak a ich jedinou snahou je mediálna pozornosť, nijako podľa neho nepomôžu poškodeným živnostníkom a malým podnikateľom. „Odvolávanie politikov z funkcií a ďalšie podobné hry nikdy nenahradia skutočnú pomoc malým podnikateľom, ktorí aj vďaka nečinnosti vlády ostali okradnutí. Sieti ide v prvom rade o to, aby ľudia, ktorí si prácu na nových diaľniciach skutočne odpracovali a dnes ich rodiny nemajú čo do hrnca, dostali za svoju prácu vo verejnom záujme konečne zaplatené,“ vyhlásil Hrnčiar.

Most-Híd sa hlási k iniciatíve zvolať schôdzu

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos upozornil, že s iniciatívou zvolať schôdzu o Váhostave prišli Most-Híd a KDH. Predseda NR SR Peter Pellegrini však nepočkal na podanie návrhu, ale zvolal schôdzu sám. "Našou úlohou bolo vyvolať tlak na vládu, aby konala. To sa stalo, vláda na tento tlak reagovala a predseda parlamentu na pokyn premiéra zvolal mimoriadnu schôdzu. Vláda prinesie do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní návrh zákona, lex Váhostav. Schvaľovať lex Váhostav v skrátenom konaní má zmysel vtedy a len vtedy, ak sa tým zlepší situácia živnostníkov, nezabezpečených veriteľov Váhostavu,“ konštatoval Solymos. Všetky ostatné systémové opatrenia a legislatívne zmeny môže parlament riešiť v riadnom konaní.

Ťarchu musí znášať firma a manažéri

Schôdza veriteľov, ktorá má schvaľovať reštrukturalizačný plán Váhostavu, sa má konať 30. apríla. "Parlament má jedinú možnosť, upraviť podmienky, za ktorých možno schváliť reštrukturalizačný plán a prebiehajúce reštrukturalizácie upraviť prechodnými ustanoveniami. Pre Most-Híd je prijateľné len také riešenie, ktoré bude spĺňať dve podmienky – garantovať nezabezpečeným veriteľom viac ako 15 %, my sme navrhovali minimálnu mieru uspokojenia pohľadávok veriteľov v reštruktura­lizácii vo výške 50%. Druhou podmienkou je, aby ťarchu reštrukturalizácie musia znášať aj majitelia reštrukturali­zovanej firmy a jej manažéri, lebo oni ten stav spôsobili,“ povedal Solymos.

Solymos: Široký by mal založiť svoj hotel

Ako predseda poslaneckého klubu Most-Híd dodal, ak Juraj Široký ako majiteľ a štatutár s toľkými štátnymi zákazkami doviedol Váhostav do tohto stavu, tak nech participuje na uspokojení záväzkov Váhostavu. Široký by mal podľa Solymosa založiť svoj hotel v prospech veriteľov, keď treba, nech napríklad svojim hotelom garantuje, že z budúcich príjmov živnostníkov vyplatí.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Váhostav #mimoriadna schôdza parlamentu