Živnostníci žiadajú lepšie postavenie v reštrukturalizácii

Problémy v otázkach reštrukturalizácie, ako aj uhrádzania faktúr sa mohli riešiť už skôr. Vláde a Národnej rade SR to odkazuje Slovenský živnostenský zväz vo svojom otvorenom liste.

14.04.2015 14:29
debata (7)

Tvrdí, že na problémy v reštruktura­lizačnom procese upozorňoval už pred rokom a preto je na škodu celej spoločnosti, že sa predkladajú k riešeniu na mimoriadne rokovanie parlamentu až teraz v súvislosti so situáciou v spoločnosti Váhostav – SK. Podľa zástupcov živnostníkov pritom v tomto konkrétnom prípade bol zrejme od začiatku úmysel faktúry nezaplatiť vzhľadom na výšku rozpočtových nákladov, za ktoré získavala zákazky. Slovenský živnostenský zväz Váhostav podozrieva, že už dopredu kalkuloval s využitím inštitútu reštrukturalizácie.

Zástupcovia živnostníkov zároveň prišli aj s odporúčaniami, ktoré by vláda a parlament pri rokovaní o tejto téme mali podľa nich zohľadniť. Navrhujú napríklad postaviť živnostníkov pri procese reštrukturalizácie do prvého radu pri vyplácaní dlhov a až následne vyplácať ostatné subjekty, ktoré prežijú takúto záťaž lepšie. Zároveň odporúčajú oblasť stavebníctva úplne vyňať spod možnosti reštrukturalizácie. "Tento nedokonalý zákon je opakovane zneužívaný k podvodnému konaniu. Reštrukturalizácia má opodstatnenie len pri investíciách, napríklad do výrobných prevádzok na preklenutie začatia výroby, ale nie pre oblasť stavebníctva,“ uvádza sa v otvorenom liste zväzu.

Slovenský živnostenský zväz tiež navrhuje legislatívne upraviť trestnoprávnu zodpovednosť pre tých podnikateľov, ktorí pre výberové konania výrazne podhodnotia svoje odbytové ceny, z čoho vznikajú situácie porovnateľné s Váhostavom. Takéto konanie je podľa zväzu úmyselné a teda trestné.

Navrhuje taktiež upraviť zákon tak, aby dlhy pri reštrukturalizácii nezanikali nikdy, len v krajnom prípade by sa ich splatnosť posunula do ďalších rokov. "Tak by sa eliminovala motivácia firiem konať v neprospech svojich dodávateľov,“ píše sa v liste. Zástupcovia živnostníkov požadujú aj zmeny v zákonných normách týkajúcich sa splatnosti faktúr tak, aby investor a stavebná firma dostala zaplatené za vykonané práce a nie až po dokončení diela.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav #živnostníci