Justiční odborári žiadajú prerozdeliť 7 miliónov na osobné ohodnotenie

Justiční odborári požadujú prerozdelenie siedmich miliónov eur na osobné ohodnotenie zamestnancov súdov, a to do času, kým nebude prijatý osobitný zákon o postavení zamestnancov justície.

14.04.2015 16:42
debata (1)

Uvádza sa to v stanovisku Rady predsedov Odborového zväzu justície (OZJ) k výsledkom rokovaní ministerstva spravodlivosti a ministerstva financií o navŕšení rozpočtu justície. Ministri Tomáš Borec a Peter Kažimír minulý týždeň predstavili dohodu o navŕšení rozpočtu ministerstva spravodlivosti na tento a budúci rok o 45 miliónov eur. Tento rok pôjde do justície navyše 21 miliónov eur, zvyšné prostriedky rezort justície získa v budúcom roku. Pre zamestnancov bude podľa rezortu spravodlivosti táto dohoda znamenať v prvom polroku tohto roka, že si polepšia priemerne o viac ako 90 eur mesačne v hrubom. Odborári požadovali navŕšenie rozpočtu o minimálne 25 percent a preto dohodnuté zvýšenie považujú za neúplné splnenie požiadavky.

Sedem miliónov eur, ktoré žiadajú odborári ešte prerozdeliť, je podľa dohody ministrov určených na vyplácanie odškodnenia (päť miliónov eur) a na súdne konania (dva milióny eur). Odborári zdôrazňujú, že do splnenia tejto ich požiadavky má štrajkový výbor mandát kedykoľvek vyhlásiť neobmedzený štrajk. V súvislosti s pripravovaným zákonom o osobitnom postavení zamestnancov justície žiadajú, „aby výška platových taríf osobitného zákona bola totožná s terajšími pla­tovými tarifami zamestnancov ústavného súdu, ktoré sú voči všeobecnému súdnictvu vzhľadom na rovnaké pracovné činnosti diskriminačné“. Ďalšie požiadavky, za ktoré vo februári štrajkovali, považujú odborári za čiastočne splnené.

Odborári v stanovisku uvádzajú, že navŕšenie rozpočtu o zhruba 18 percent je fakticky len jeho doplnenie na skutočné čerpanie obdobne ako v predchádzajúcich rokoch, s tým rozdielom, že toto navŕšenie prichádzalo v mesiaci december. Na porovnanie – v roku 2014 bolo doplnených 25 miliónov eur. V roku 2015 je to 21 miliónov eur, čo znamená, že navŕšenie nebude postačujúce a na konci roka budú peniaze v rezorte tak ako každý rok chýbať.

Rezort spravodlivosti nebude pracovný výstup Rady predsedov OZJ komentovať. Informovala hovorkyňa Alexandra Donevová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #ministerstvo spravodlivosti #odborári #justícia