Reštrukturalizácia Váhostavu je podľa Lipšica podvod

Poslanec Daniel Lipšic (NOVA) v utorok uviedol, že ďalšie dôkazy preukazujú, že stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) robí podvodnú reštrukturalizáciu.

14.04.2015 17:13
nová väčšina, Daniel Lipšic, NOVA Foto: ,
Predseda NOVA Daniel Lipšic.
debata (60)

Plán, ktorý navrhol Váhostav a podpísala reštrukturalizačná správkyňa Petra Gabrišová, je podľa poslanca v príkrom rozpore s platným zákonom o konkurze a reštrukturalizácii. Ten určuje, že plán musí byť vypracovaný tak, aby zabezpečoval čo najvyššiu možnú mieru uspokojenia veriteľov dlžníka.

„Schválenie plánu takejto ilegálnej, nezákonnej a nemorálnej reštrukturalizácie bude znamenať finančný transfer 100 mil. eur z vreciek sedemsto firiem a živnostníkov do rúk akcionárov spoločnosti Váhostav a schránkových firiem na Novom Zélande a v Kostarike,“ upozornil Lipšic na spoločnom brífingu NOVA, SaS a OĽaNO. Tento dôkaz podľa Lipšica výrazne posilňuje podozrenie, že bola a je páchaná trestná činnosť vo forme podvodov, neodôvodneného obohatenia, podvodného úpadku, marenia konkurzného a vyrovnávacieho konania, skresľovania údajov o hospodárskej a obchodnej evidencie. „Váhostav podľa vlastnej účtovnej závierky nie je v predlžení, má dosť majetku na uspokojenie všetkých pohľadávok, aj keby odložil ich splatnosť,“ vyhlásil Lipšic.

Váhostav podľa účtovnej závierky z konca minulého roka, ktorá bola zostavená 26. marca 2015 a podpísaná členmi predstavenstva, podľa Lipšica eviduje aktíva, teda majetok, vo výške 147 mil. eur a záväzky, teda pasíva, len vo výške 143 mil. eur. „To znamená, že má kladné vlastné imanie a nie je v predlžení. Všetky záväzky sú stopercentne kryté majetkom Váhostavu. Ak je Váhostav platobne neschopný, tak to nie je primárna platobná neschopnosť, ale sekundárna,“ uviedol Lipšic.

Váhostavu v takom prípade postačuje len časová reštrukturalizácia záväzkov, čiže predĺženie ich splatnosti bez akejkoľvek objemovej reštrukturalizácie. „To znamená, bez toho, aby dával 15 % svojim veriteľom, môže ich uspokojiť vo výške 100 percent. Stačí upraviť lehoty splatnosti záväzkov a dosiahnuť tak stav, kedy budú síce neskoro, ale priebežne uhrádzané všetky pohľadávky veriteľov v plnej výške,“ priblížil líder NOVA.

Váhostav podľa Lipšica napriek tomu v reštruktura­lizačnom pláne žiada nielen časovú, ale aj objemovú reštrukturalizáciu záväzkov. Odpísať chce 85 % dlhov voči nezabezpečeným malým a stredným veriteľom, vrátane živnostníkov. „Schválenie takejto reštrukturalizácie by ekonomicky znamenalo, že Váhostav odpíše 100 mil. eur záväzkov a vykáže stomiliónový zisk de facto bezdôvodného obohatenia, ktorý sa navyše nezdaňuje,“ uviedol Lipšic. Váhostav navyše za sedemsto nezabezpečených veriteľov odpíše bez náhrady spolu 100 mil. eur pohľadávok a vykáže stratu v priemere 143 tis. eur na každého malého alebo stredného veriteľa.

Matovič poukázal na väzby Fica so šéfom advokátskej kancelárie

Líder OĽaNO Igor Matovič zas poukázal na osobné väzby premiéra Roberta Fica so šéfom advokátskej kancelárie, ktorá mala nominovať 25-ročnú reštrukturalizačnú správkyňu Váhostavu. Kán z advokátskej kancelárie je zas podľa neho veľmi blízky osobný priateľ bývalého generálneho riaditeľa Váhostavu Jána Kata, odvolaného vlani v októbri. „Kato bol hlavný zodpovedný za to, že Váhostav podviedol svojich dodávateľov,“ povedal Matovič. Ako pokračoval, Kato je veľmi blízkym osobným priateľom Juraja Širokého a ten premiéra. „Verejne sú známe fotografie, kde sa stretávajú na hokeji alebo pri rôznych poklepkávaniach základných kameňov. Takže kruh sa uzatvára,“ dodal Matovič.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Daniel Lipšic #Váhostav #Igor Matovič