Náhradné maturity sú v plnom prúde

Vyše sto maturantov v utorok absolvovalo skúšku dospelosti a písali sloh a test zo slovenského jazyka.

14.04.2015 20:38
maturita Foto: ,
V náhradnom termíne maturovala aj Ľudmila Valentínová z Ivanky pri Dunaji. Písala sloh na tému: Príbeh, ktorý vám porozprávam, sa odohral pred dávnymi rokmi.
debata

Žiaci, maturujúci v priestoroch bratislavského gymnázia na Metodovej ulici sa pri výbere témy slohovej práce prevažne zhodli. Najviac im zainponovala téma číslo 3, čo bolo rozprávananie- Príbeh, ktorý vám porozprávam, sa odohral pred dávnymi rokmi… Najmenej obľúbenou témou bola téma č.3– Slávnostný prejav zástupcu dobrovoľníkov pri príležitosti otvorenia útulku pre opustené zvieratá. Pre ňu sa rozhodol len jeden s ôsmych opýtaných študentov.

„Uvažoval som aj nad úvahou, ale nesadla mi téma, tak som sa radšej rozhodol pre rozprávanie. Tak, ako väčšina v triede. To bola asi najpríjemnejšia voľba,“ vyjadril svoje pocity maturant Matej. Riaditeľka Gymnázia Metodova Zuzana Vaterková túto tému označila za najlepšiu z tohtoročných slohových zadaní.

Test zo slovenského jazyka prevažná väčšina maturantov označila za náročný. „Test bol založený na porozumení textu. Mali sme osem rôznych textov a ku každému z nich niekoľko otázok. Texty boli úryvky z diel, ale aj výňatky článkov z novín,“ povedala maturantka Nela a dodala, že najväčšie problémy jej robilo dopĺňať jednoslovné odpovede. Podľa maturantky Terezy boli otázky v texte dosť nejasné. „Ja som sa našla asi v troch otázkach po každom tom článku, a potom som sa stratila. Aj keby som sa stopercentne pripravovala, tak by som to nenapísala veľmi dobre. Bolo to dosť ťažké.“

Podľa riaditeľky gymnázia nie je čítanie textu s porozumením také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ukážke z diela treba naozaj porozumieť a pochopiť pointu, s čím vraj mávajú žiaci problém. „V slovenčine je častokrát veľmi dôležitý tón hlasu a intonácia. V písanom texte to nie je možné rozoznať a práve to býva kameňom úrazu,“ myslí si.

Sloh a test zo slovenčiny písalo v utorok celkom 104 žiakov z 90 stredných škôl „Náhradná maturita sa uskutoční na dvadsiatich vybraných školách vo všetkých krajoch zo slovenského jazyka a literatúry, z cudzích jazykov, z maďarského jazyka a literatúry a matematiky.“ objasnila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Náhradné maturitné skúšky budú v stredu pokračovať testom z cudzích jazykov a záver náhradných maturít bude patriť maďarskému jazyku a literatúre spolu s matematikou. Ministerstvo školstva upozornilo, že všetky testy na náhradnom termíne sú iné, ako boli na riadnom a je možné vypĺňať ich iba v papierovej forme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maturitné skúšky