Čislák sa v prejave kauzám vyhol, opozícia sa vysvetlenia nedočkala

Prejav ministra zdravotníctva Viliama Čisláka vyvolal negatívne reakcie z radov opozície, poslanci Smeru sa ho zastali. Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová vyčíta ministrovi, že vo svojom prejave vôbec nereagoval na to, čo mu vyčítali.

15.04.2015 07:25 , aktualizované: 15:33
Viliam Čislák, Daniel Lipšic Foto: ,
Nezaradený poslanec Daniel Lipšic počas mimoriadnej schôdze, ktorá má na programe odvolávanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru).
debata (77)

„Ja nerozumiem, prečo ste nehovorili o predražených CT-čkách. Prečo ste nehovorili napríklad o tom, ako inými spôsobmi tunelujete naše zdravotníctvo, prečo ste nehovorili o tom, ako kšeftujete s limitmi,“ povedala Nicholsonová. Pýta sa ho, či sa naozaj chce chváliť zrušením prednostného vyšetrenia, ktoré podľa nej pacientom skôr poškodilo. „Nerozumiem, kto vám písal tento prejav, ale ja by som sa vážne zamyslela nad tým, či ho ešte zamestnávať,“ uviedla Nicholsonová.

Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič skonštatoval, že parametre schôdze boli jednoznačne dané, čakali vysvetlenie. "Vaše meno tým, že nerobíte to, čo máte, skôr zametáte kauzy pod koberec, tak vychádza, že v zdravotníctve sa nám usídlil Vilo čistič a ten zametá kauzy pod koberec a k tomuto ste nepovedali ani pol slova,“ povedal Viskupič.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha označil Čislákov prejav za odborný a vecný. Naproti tomu stavia príhovor nezaradeného poslanca Daniela Lipšica, ktorého nazýva zdravotníckym analfabetom. "Nepovedal nič vecné a podporné, iba zneužíval emócie ľudí,“ konštatoval Blaha. Opozičným poslancom odkázal, že Čislák robí, čo môže, a nemajú jediný dôvod ho odvolávať, je vo funkcii krátko a nemá žiadne maslo na hlave.

"Viem, že pán poslanec Blaha je nervózny, lebo ako marxista obhajovať oligarchov je problém,“ kontroval Lipšic. Poslanec Anton Martvoň (Smer) skonštatoval, že pokus o odvolanie je gólom opozície do vlastnej brány. Argumenty opozície sú podľa neho asi také silné ako trikrát vyluhovaný čaj.

Rokovanie mimimoriadnej schôdze s návrhom na vyslovenie nedôvery Čislákovi bolo prerušené, o 13:00 sa začala ďalšia mimoriadna schôdza, tentokrát k reštruktura­lizáciám.

Lipšic: Čislák je len figúrka, ktorá vykonáva pokyny

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru) je podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica len vykonávateľom pokynov, figúrkou. Tvrdí, že dôkazom majú byť viaceré kauzy ako žilinská nemocnica, v prípade ktorej dával pokyn premiér, i to, že minister nevedel základné fakty k novej nemocnici.

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic počas... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Daniel Lipšic, odvolávanie Čisláka Nezaradený poslanec Daniel Lipšic počas mimoriadnej schôdze, ktorá má na programe odvolávanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru).

„Keď som sa pred rokom a pol v tejto sále zmienil, že vláda Roberta Fica je vláda lokajov, väčšina ministrov sedí za konkrétnych oligarchov vo vláde, za J&T, za Širokého, za Brhela, za Výboha, tak to v tejto sále vzbudilo veľkú nevôľu. Ten rok a pol to preukázal dokonale, na konkrétnych rezortoch,“ skonštatoval Lipšic počas rozpravy mimoriadnej schôdze, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať ministra zdravotníctva.

Opozícia ministrovi vyčíta, že kauzy v zdravotníctve zametá pod koberec. Lipšic podľa vlastných slov nemá ilúzie, že by sa im podarilo zbaviť Čisláka funkcie, verí však, že aj pre kauzy v zdravotníctve súčasná vláda, ktorú nazýva zlepencom oligarchov, o rok skončí.

Čislák menoval, čo pozitívne pre zdravotníctvo urobil

Čislák sa voči týmto tvrdeniam ohradil slovami, že nie je nikým a ničím skorumpovaný. Pozastavil sa nad tým, prečo si opozícia nepočkala na komplexnú správu o stave zdravotníctva, ktorú bude predkladať na zdravotnícky parlamentný výbor. „Žiaľ, zvolili ste vyhrážky, slovné výpady, konfrontačný tón,“ konštatoval minister.

Následne začal vypočítavať pozitíva, s ktorými ministerstvo prišlo. Pripomína zavedenie PCG parametra, snahu zvyšovať počet všeobecných lekárov, zlepšenie hospodárenia štátnych nemocníc, ako i to, že pripravili program ozdravenia týchto nemocníc.

„Po nástupe do funkcie ministra zdravotníctva som avizoval, že budem pokračovať v rozbehnutých dobrých projektoch na ministerstve zdravotníctva, ktoré sú zamerané na zlepšenie kvality, zvýšenie efektívnosti. Keď sa objavili informácie, ktoré posolstvo týchto zmien nenapĺňajú a týkali sa dodržiavania zákona o ochrane hospodárskej súťaže, boli natoľko závažné, že si vyžadovali prijať nekompromisné rozhodnutie, tak som ho prijal,“ povedal Čislák. Ako tvrdí, nemôže sa zbaviť presvedčenia, že to opoziční poslanci robia nie v mene občanov, ale pre zviditeľnenie sa.

Premiér Robert Fico s ministrom zdravotníctva... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Fico, Viliam Čislák Premiér Robert Fico s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom počas mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej chce opozícia Čisláka odvolať.

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý tlmočil v pléne názor kabinetu, uviedol, že návrh na Čislákovo odvolanie je neodôvodnený, účelový a motivovaný nie snahou o zlepšenie pomerov v zdravotníctve, ale úsilím niektorých poslancov o zviditeľnenie sa i za cenu destabilizácie situácie v rezorte zdravotníctva.

Uhliarik: Všeliek Smeru – jedna poisťovňa – nefunguje

„Zdravotníctvo je kľúčovým problémom súčasnej vlády, nefunguje všeliek, ktorým mala byť jedna zdravotná poisťovňa. Kauzy, pre ktoré odstúpila bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, Renáta Zmajkovičová a Pavol Paška, naberajú na intenzite,“ povedal poslanec KDH Ivan Uhliarik na brífingu. Podľa neho minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý by mal kauzy riešiť, ich zametá pod koberec.

„Myslím si, že takémuto stavu, ktorý v zdravotníctve dnes je, keby sme ho prirovnali k Váhostavu alebo k akejkoľvek súkromnej firme, by naozaj žiadna reštrukturalizácia nepomohla. Myslím, že by smerovalo rovno do konkurzu a je isté, že okrem lex Široký bude musieť Robert Fico prijať aj lex Čislák,“ povedal Uhliarik.

Poslanec sa vyjadril aj k nahrávke, ktorú v pléne pustil poslancom minister Čislák. V nej Uhliarik odporúča nemocniciam pred oddlžením a následnou transformáciou konkrétnu štátnu firmu, ktorá im urobí audit. Minister tvrdil, že audit v objeme 1,2 milióna eur sa udial bez súťaže. Uhliarik reagoval, že nemocniciam dal voľnú ruku a firmu len odporučil. „Štátna firma robila audit 42 zdravotníckym zariadeniam, z toho 24 bolo pripravených na transformáciu na akciové spoločnosti, boli to kilogramy dokumentov pre 42 nemocníc a bolo to v sume okolo 1,2 mil. eur,“ uviedol Uhliarik. Naproti tomu poukázal na projekt novej bratislavskej nemocnice, kde štúdie vyšli, ako tvrdí, na 3,2 mil. eur. Klamstvom je podľa neho aj to, že firma bola vybratá bez verejného obstarávania.

Novotný: CT nakupujeme drahšie aj o sto percent

Na Slovensku sú CT prístroje nakupované drahšie ako napríklad u našich západných susedov, predraženie je niekedy až sto percent v porovnaní s priemernými cenami v Českej republike. Konštatoval to na brífingu nezaradený poslanec a člen parlamentného zdravotníckeho výboru Viliam Novotný.

Pri svojich tvrdeniach sa opiera o údaje z verejných obstarávaní, ktoré zozbieral okrem iného na poslaneckých prieskumoch v slovenských štátnych nemocniciach. Tvrdí, že porovnával relevantné veci. Poukazuje napríklad na to, že nemocnica v Uherskom Hradišti kúpila CT za 632-tisíc eur a za taký istý prístroj dala Univerzitná nemocnica v Martine 1,44 milióna eur.

Viliam Novotný Foto: Ivan Majerský, Pravda
Viliam Novotný Viliam Novotný

Počas poslaneckých prieskumov prešetrili šesť tendrov, zaujímavé sú podľa neho štyri z nich. Tvrdí, že ako keby boli napísané jednou rukou a majú štyri charakteristické znaky. „Prvým znakom je, že verejné obstarávanie robila známa firma, druhým znakom je, že bola privysoká cena, tretím znakom je, že víťaz určil cenu hneď na začiatku, cena zákazky bola určená podľa ponuky budúceho víťaza. Ten štvrtý znak je, že súťaž nám ako keby zahrali firmy, ktoré sa na nej zúčastnili,“ povedal Novotný. Po týchto zisteniach poslanec skonštatoval, že dochádza k organizovanému tunelovaniu verejných zdrojov v zdravotníctve.

Zvýšiť by sa podľa neho mala verejná kontrola a ministerstvo zdravotníctva by malo od verejného obstarávateľa požadovať porovnanie budúcej ceny zákazy s podobnými zákazkami v Česku, Poľsku a Maďarsku. Tvrdí, že predraženie nie je zdôvodniteľné ani prípadnými špecifickými úpravami prístrojov či priestorov, v ktorých sa CT umiestňujú, keďže tie sa pohybujú maximálne do 50 percent ceny zákazky.

Pripomína, že pre CT prístroj, ktorý plánovala kúpiť piešťanská nemocnica za 1,6 mil. eur odišla z postu ministerky zdravotníctva Zuzana Zvolenská, následne nastupujúci minister Viliam Čislák podľa neho prisľúbil vyšetrenie tohto prípadu a tiež to, že prijme také opatrenia, aby k predraženým nákupom prístrojovej techniky v zdravotníctve už nedochádzalo. "Ani čo sa týka prvého, ani čo sa týka druhého sľubu zatiaľ nič neurobil a to je jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva,“ povedal Novotný.

Poslanecký prieskum sa realizoval v piešťanskej nemocnici, Fakultnej nemocnici v Trenčíne a Univerzitnej nemocnici v Martine, papierovo si preverili aj brezniansku nemocnicu.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odvolávanie #mimoriadna schôdza #Viliam Čislák