Vláda odškodní obce postihnuté prírodnými živlami

Viac ako 177-tisíc eur rozdelí ministerstvo vnútra obciam, ktoré postihli prírodné živly. Rozhodla o tom na utorkovom rokovaní vláda SR.

15.04.2015 13:10
vláda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Zosuv pôdy v obci Klin na Orave si vyžiadal vyhlásenie mimoriadnej situácie od mája do septembra minulého roka. Výdavky vyčíslili na takmer 32-tisíc eur. Prívalový dážď potrápil v septembri obec Prašník v Piešťanskom okrese aj Vinohrady nad Váhom pri Galante. Pre zosuv pôdy platí od augusta minulého roka do dnešných dní mimoriadna situácia v Levoči, výdavky na záchranné práce boli doteraz viac ako 17-tisíc eur.

Januárový prívalový dážď a následný zosuv pôdy v bratislavskej Karlovej Vsi si vyžiadal náklady 13 600 eur. Mútne na Orave zasiahla snehová kalamita začiatkom januára tohto roka, náklady boli približne 5 400 eur. Peniaze chce preplatiť aj Sobotište v okrese Senica, kde bola vo februári snehová kalamita. Sneh trápil aj Svinnú v Trenčianskom okrese, kde 30. januára pre zlé počasie narazil motorový vlak do osobného auta na nechránenom priecestí.

Finančnú pomoc dvetisíc eur poskytnú nezamestnanej žene z Kežmarku, ktorá sa ako osamelá matka stará o dve nezaopatrené deti. Dom, kde žije s chorými rodičmi, zaplavilo pri povodni v máji 2014. "Povodňou bolo kompletne zničené zariadenie domu vrátane dverí, podláh, nábytku, šatstva a elektrospotrebičov.

Rodina funguje len za pomoci blízkej rodiny a susedov, ktorí im požičali finančné prostriedky na kúpu nevyhnutných elektrospotrebičov a šatstva," spomína predkladacia správa k návrhu. Rodinný dom zaplavilo aj pri povodniach v roku 2010, žena vtedy dostala odškodné tisíc eur.

Okrem spomínaných prípadov dostane ministerstvo vnútra zo štátneho rozpočtu 100-tisíc eur, ktoré majú ísť na priebežnú úhradu výdavkov na záchranárske práce počas snehových kalamít a iných mimoriadnych udalostí z prelomu minulého a tohto roku. Toto riešenie podľa ministerstva umožní mestám, obciam a okresným úradom skoršie úhrady za záchranné práce, respektíve vyrieši situáciu obciam, ktoré aktuálne nemajú financie na ich úhradu.

Obce môžu v prípade mimoriadnych udalostí požiadať štát, aby im preplatil výdavky na záchranárske práce. Výdavky si obec uplatňuje na okresnom úrade, ktorý tieto požiadavky verifikuje a predkladá ministerstvu vnútra, ktoré ich zapracuje do materiálu na rokovanie vlády s požiadavkou o súhlas s ich úhradou z rezervy vlády.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #financie #prírodné živly #kompenzácia