Trnka prišiel o prokurátorsky talár, odvolá sa

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prišiel o prokurátorsku funkciu. Rozhodla o tom disciplinárna komisia. Jeho advokátka Eva Mišíková avizovala, že sa proti rozhodnutiu jej klient odvolá.

15.04.2015 17:07
Dobroslav Trnka Foto: ,
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka
debata (19)

Trnka stál už opakovane pred disciplinárnou komisiou pre kauzu Glance House. Už raz ho komisia pre list umožňujúci prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove potrestala a zbavila funkcie prokurátora, no rozhodnutie zrušil krajský súd a disciplinárne konanie vrátil na začiatok. Komisii zostávalo na rozhodnutie už len zopár týždňov a skutok by bol premlčaný.

Disciplinárna komisia zbavila Trnku talára už koncom roka 2013. Proti verdiktu sa odvolal a súd rozhodnutie komisie vlani zrušil. Odôvodnil to procesnými chybami a zásahmi do zloženia pôvodnej komisie vedením Generálnej prokuratúry. Aj súčasné konanie je poznačené namietaním legality a legitimity disciplinárnej komisie, ktorá aktuálne pojednáva Trnkov prípad. „Výber disciplinárnej komisie, ktorá by mala rozhodovať v tejto disciplinárnej veci Dobroslava Trnku mala byť vytvorená náhodným výberom až po tom, čo rozhodoval Krajský súd v Bratislave, to je tá základná námietka,“ uviedla Trnkova obhajkyňa a jeho niekdajšia podriadená z Generálnej prokuratúry Eva Mišíková.

Kauza Glance House spájaná s prokurátorom siaha do roku 2012. Trnka, ktorý bol vtedy námestníkom generálneho prokurátora napísal list, na základe ktorého správa katastra umožnila prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove na firmy blízke podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Špeciálna prokuratúra pritom narábanie s domom zakázala. Prípad vyšetrovala polícia. Podľa nej však nešlo o trestný čin a vec postúpila disciplinárnej komisii.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárna komisia #Dobroslav Trnka #kauza Glance House