Varovanie SHMÚ: Na strednom Slovensku hrozí silný vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo štvrtok výstrahu prvého stupňa pred vetrom pre viaceré okresy na strednom Slovensku.

16.04.2015 09:52
debata

Výstraha platí pre okresy Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín a Tvrdošín.

Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 20 až 25 metrov za sekundu. Tento stav má platiť približne do 20:00.

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách prevažne polooblačno. Silné oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od –1°C do 9°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Fúkal mierny až čerstvý severozápadný vietor, vo vysokých polohách až silný s rýchlosťou do 12 m/s, v nárazoch miestami do 20 m/s. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Snehová pokrývka bola vplyvom striedania teplôt stabilizovaná.

Jej povrch je zrána vo vysokých polohách tvrdý až zmrznutý, v priebehu dňa sa najmä na slnkom osvietených svahoch mení na mokrý až kašovitý firn. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1 300 m n. m. na južnej strane a 1 100 m na severnej strane pohorí.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom silného oteplenia je snehová pokrývka na väčšine svahov nespevnená.

Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch. V priebehu dňa sa očakáva výskyt menších lavín z mokrého snehu najmä na slnkom osvietených svahoch.

Na svahoch s trávnatým podkladom je možný aj zosuv základových lavín. Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter.

Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch a pod skalnými stenami je výška snehu z posledného sneženia miestami väčšia ako jeden meter.

Na takýchto miestach treba byť veľmi opatrný a správne zhodnotiť lokálne lavínové nebezpečenstvo. Tendencia lavínového nebezpečenstva pri oteplení v priebehu dňa stúpa.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #výstraha #Lavína