Elektronické trhovisko šetrí milióny

Menej korupcie a úspory verejných zdrojov si sľuboval štát od nového spôsobu obchodovania cez elektronické trhovisko. Ide o virtuálne trhové miesto, kde sú povinní nakupovať štát, mestá, obce, župy, školy alebo nemocnice. Od februára cez tento štátny web objednáva tovar alebo služby viac ako päťtisíc štátnych a samosprávnych organizácií.

16.04.2015 11:00
elektronické trhovisko, web stránka Foto:
Internetová stránka Elektronického kontraktačného systému, ktorého súčasťou je aj elektronické trhovisko.
debata (3)

Ak chce napríklad obec kúpiť mrazničku, zaregistruje sa na trhovisku, zadá požiadavku s maximálnou cenou. Prostredníctvom elektronickej aukcie sa následne vytvorí skutočná cena od anonymného dodávateľa.

„Zadávateľ nevie, kto bude súťažiť, súťažitelia nevedia, kto zákazku zadal a tiež nevedia, s kým súťažia,“ priblížil pred časom minister vnútra Robert Kaliňák systém trhoviska. Od jesene minulého roka bol systém v testovacom režime a od februára tohto roku je v ostrej prevádzke.

Podľa rezortu vnútra bolo od februára tohto roku na elektronickom trhovisku zazmluvnených 2 270 obchodov v celkovej cene 9 512 730 eur. Dosiahnutá úspora pri nich je 2 649 803 eur, čo predstavuje takmer 22 percent. V elektronickom kontraktačnom systéme, ktorého súčasťou je aj trhovisko, je aktuálne registrovaných 7 445 dodávateľov a 5 279 obstará­vateľov.

Tatiana Behrová, poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie, považuje elektronické trhovisko za absolútne úspešný projekt, ktorý podporuje hospodársku súťaž. „Obstarávatelia dosahujú úspory pri vynakladaní verejných zdrojov. Úspory predstavujú 22 percent, na jednu zákazku je v priemere aspoň päť ponúk, v priemere 250 dodávateľov je aktívne pozvaných súťažiť do každej zákazky,“ uviedla Behrová.

Doteraz sa nestretla s výhradami, ale pripomienky podľa nej skôr smerovali k tomu, že zrazu majú obstarávatelia súťažným spôsobom zadávať zákazku. „Doteraz boli zvyknutí zdvihnúť telefón a celé verejné obstarávanie riešiť formou prieskumu trhu z troch ponúk,“ poznamenala Behrová.

Kým na Slovensku funguje jedno elektronické trhovisko, ktoré zriadil rezort vnútra, v susednom Česku funguje päť súkromných trhovísk. Najnovšie však chcú vybudovať centrálny nákupný systém, ktorým ich nahradia. „Po nejakej dobe v Česku skonštatovali, že každý z tých systémov si vyžaduje, aby ho dodávateľ sledoval osobitne, čo je náročné na čas i nákladné,“ podotkla Behrová. Podľa nej riešenie, ktoré sa zvolilo na Slovensku, prináša pre dodávateľov prehľadnosť a zrozumiteľný prístup k verejným zákazkám.

Celkové náklady na elektronický kontraktačný systém majú byť počas ôsmich rokov takmer 20 miliónov eur. Samotné trhovisko vyšlo na vyše 2 milióny eur. Povinnosť nakupovať cez trhovisko má štát pri tovaroch a službách od tisíc do 134-tisíc eur, pre ostatných je limit 207-tisíc eur a pri stavebných prácach je maximálny limit do 5,186 milióna eur.

O elektronických nástrojoch vo verejnom obstarávaní budú vo štvrtok diskutovať na konferencii v Bratislave odborníci z Česka a zo Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické trhovisko