Kotlebov úrad má vrátiť viac ako milión eur

Viac ako milión eur má vrátiť Banskobystrický samosprávny kraj za neoprávnené čerpanie eurofondov. Určené boli na elektronizáciu služieb kraja. Župan Marian Kotleba hovorí o zodpovednosti jeho predchodcov zo Smeru. Bývalý šéf kraja Vladimír Maňka mu odkázal, že nemá nariekať, ale problém profesionálne riešiť. Župa peniaze nemieni vrátiť, ak to bude potrebné, obráti sa aj na súd.

16.04.2015 13:00
Kotleba, Marian Kotleba Foto: ,
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba (na snímke) viac ako milión eur z eurofondov vrátiť nemieni.
debata (11)

Výzvu na zaplatenie 1,02 milióna eur župe adresovalo v polovici marca ministerstvo financií, ktoré je sprostredkova­teľským orgánom pre Operačný program Informatizácia spoločnosti. Stalo sa tak po kontrole Úradu vlády, ktorý konštatoval porušenie princípov a postupov verejného obstarávania.

Kotleba problém s eurofondmi prehadzuje na vládnu stranu. „Vláda, na čele ktorej sedí Robert Fico zo Smeru, skonštatovala, že tohto porušenia zákona sa dopustili župani zo strany Smer,“ povedal župan, ktorý sa chcel kvôli eurofondom stretnúť s premiérom. Ten to odmietol.

Kotleba vraj ako reakciu na premiérovo odmietnutie prijme v blízkom čase závažné politické rozhodnutie. Hovorca kraja Vladimír Gürtler predpovedá, že to bude mať dosah na budúcoročné parlamentné voľby. Viac má prezradiť na budúci týždeň. „Jeho vyhlásenia boli vždy bombastické. Boli to však vždy len sľuby. Stačí sa pozrieť, ako riadi župu,“ reagoval na zatiaľ neznámy Kotlebov krok politológ Tomáš Koziak.

Banskobystrická župa by mala štvrtinu z takmer štyri a pol milióna eur vrátiť na účty platobnej agentúry do 50 dní od doručenia výzvy. Bývalý župan Vladimír Maňka uviedol, že takýchto podobných prípadov vyriešil okolo 108 a tento je jeden z posledných.

„Ani jeden zo sporov nevznikol počas môjho pôsobenia, ale predchodcov. Keď sme chceli uspieť, museli sme odborne a vecne argumentovať,“ povedal pre Pravdu Maňka. Ako ďalej poznamenal, spomínaný prípad zdedil po Milanovi Murgašovi. Ten už členom Smeru nie je. Pre televíziu Markíza povedal, že to bolo už dávno a na projekt si nespomína.

Ide o zmluvu ešte z októbra 2009, ktorú Murgaš uzatvoril so spoločnosťou Centrálny obstarávateľ a tá ju poslala do Vestníka pred nástupom Maňku. Vtedajší minister financií Ivan Mikloš podľa Maňku celý proces verejného obstarávania zastavil, ministerstvo financií rok skúmalo všetky podklady a následne povolilo ďalšie pokračovanie.

„Existuje dosť argumentov na to, aby pán Kotleba tento problém dotiahol do úspešného konca, a nech neplače,“ dodal bývalý šéf Banskobystrického kraja a odporučil, aby sa odborníci na župe do riešenia problému pustili, ak tam Kotleba ešte nejakých odborníkov nechal.

Župa chce teraz ministerstvo financií požiadať, aby nemusela peniaze vracať. „V prípade, že sa tak neudeje, využijeme ďalšie zákonné prostriedky, obrátenie sa na súd v príslušnej veci nevnímajúc,“ uviedol Gürtler.

Náklady na projekt elektronizácie služieb sú necelých 4,5 milióna eur a až 95 percent nákladov platí župa z nenávratného príspevku, ktorý získala z eurofondov. Cieľom projektu je, aby občania aj podnikatelia vybavili cez internet 53 rôznych úkonov. Napríklad povolenia pre zdravotnícke zariadenia a zariadenia lekárenskej starostlivosti, žiadosti o dotácie na podporu športových a kultúrnych podujatí alebo licencie na prímestskú a diaľkovú autobusovú dopravu.

Problémy s eurofondmi má župa od nástupu Kotlebu do úradu. Po rokovaní vlády v Banskej Bystrici koncom februára premiér Robert Fico vyhlásil, že pre nečinnosť župana región prišiel o niekoľko miliónov eur. Vláda preto zvažuje úpravu právomocí župy pri čerpaní európskych peňazí.

Konkrétnym riešením sú poverení minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek a vicepremiér Ľubomír Vážny. Zatiaľ ho nepredstavili, stále sa pripravuje.

Prečítajte si aj glosu Martina Krna Kričiaca myška.

Banskobystrický kraj už prišiel o 4,2 milióna eur, z ktorých sa mali rekonštruovať domovy sociálnych služieb. Ďalších 700– až 800-tisíc eur mohol kraj získať od ministerstva pôdohospodárstva, ktoré je riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program.

Podľa agrorezortu ide o sumu, ktorá bola určená na vypracovanie strategických dokumentov na úrovni kraja. Tie sú potrebné na to, aby župy mohli čerpať podporu z fondov EÚ v rokoch 2014 až 2020 zo všetkých operačných programov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Marian Kotleba #BBSK