Fico tlačí na Figeľa, aby odstúpil. Poslanci budú pokračovať až v utorok

Tri opozičné kluby OĽaNO, KDH a Most-Híd žiadali, aby sa rokovalo aj cez víkend. Na predĺženie programu však nebolo v rokovacej sále dosť poslancov, pokračovať sa bude v utorok.

17.04.2015 09:00 , aktualizované: 14:44
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico vystúpil v parlamente ku kauze Váhostav. Vyvodzovanie zodpovednosti žiada od Jána Figeľa (KDH).
debata (204)

Ako uviedol Jozef Viskupič (OĽaNO), opozícia chce rokovať aj cez víkend, pretože ide o pomoc živnostníkom. Návrh troch klubov podporil aj nezaradený poslanec Daniel Lipšic. „Keď sa mohlo cez víkend rokovať o odvolávaní Pašku, môže sa aj teraz,“ uviedol. „Na grémiu sme sa však dozvedeli, že vládni poslanci si zaslúžia víkend,“ doplnil Viskupič.

Ako oznámil predseda parlamentu Peter Pellegrini, poslanci budú v piatok rokovať do 14:00. Aj keby stihli v rozprave vystúpiť všetci prihlásení poslanci, hlasovať sa podľa Pellegriniho nebude. Poslanci sa stretnú po víkende opäť v utorok. O 9:00 však nebudú pokračovať v odvolávaní Figeľa, ale začnú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o novele Obchodného zákonníka, ktorú pripravila vláda. Podľa Pellegriniho sa o čase hlasovania o Figeľovi rozhodne v utorok.

Pellegrini svoje rozhodnutie zdôvodnil na tlačovej besede neočakávanou dĺžkou rozpravy k návrhu odvolať Jána Figeľa, pričom jej obsah nepatrí ani do krčmy. „V záujme vrátiť sa k riešeniu problému veriteľov, ktorí sa cítia poškodení reštrukturalizačným procesom, prerušíme rokovanie o odvolávaní Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. V utorok sa vrátime k návrhom vlády. Budeme o nich rokovať dovtedy, kým ich definitívne neschválime,“ povedal Pellegrini.

Fico: Smer sa netrasie, či s ním KDH pôjde do vlády

Smer sa podľa premiéra Roberta Fica netrasie, či odvolávaním podpredsedu NR SR Jána Figeľa nebude zmarená možná povolebná koalícia s KDH. „My nie sme strana, ktorá sa trasie, či nejaká osempercentná strana s nami pôjde do vlády. Nebudeme visieť na šnúrkach gatí Figeľa. Ľudia rozhodnú, ako bude vyzerať vláda, nie Figeľ,“ vyhlásil na tlačovej besede Fico s tým, že Smer sa koalíciami dnes nezaoberá.

„Ak ľudia rozhodnú, že sa vytvorí nový zlepenec, bude zlepenec,“ konštatoval. Zároveň kritizoval KDH za prijatie Alojza Hlinu do poslaneckého klubu KDH. Novinárov sa pýtal, ako má veriť kresťanským demokratom, keď zobrali medzi seba Hlinu, ktorý predával tričká s nápisom Milujem Mečiara, pritom KDH opakovane navrhuje zrušenie amnestií Mečiara. „Hlina je dnes hlavná hlásna trúba poslaneckého klubu KDH. Až takto musí klesnúť KDH? Však Hlina fyzicky napadol poslanca, kradol vlajky iných strán z ich budovy,“ upozornil Fico.

Podpredsedovi parlamentu Jánovi Figeľovi podľa premiéra záleží na tom, či bude mať bavorák a tri sekretárky. „Figeľ má politickú zodpovednosť a ak by mal trošku sebareflexiu, sám by odstúpil,“ vyhlásil Fico s tým, že Figeľ nestaval diaľnice lacno, ale za cenu deštruovania malých firiem. „My sme ukázali vo viacerých prípadoch, že sa vieme pozrieť do zrkadla. Spomeňme si, čo urobil predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová,“ uviedol príklad funkcionárov, ktorí odstúpili na jeseň po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu.

V posledných dňoch podľa Fica prichádzajú dôkazy o zodpovednosti za to, v akom stave sú dnes živnostníci a malé firmy. „Chcem, aby sme oddelili politickú a trestnoprávnu zodpovednosť. Veríme, že budú obvinené konkrétne osoby. Konatelia museli vedieť, že nebudú schopní platiť subdodávateľom. Musí však byť vyvodená aj politická zodpovednosť,“ konštatoval.

Odvolávanie Figeľa je podľa Fica prirodzené pokračovanie v diskusii, aby bolo evidentné, ako vznikli problémy živnostníkov. „Domnievali sme sa, že bude k tomuto bodu vecná diskusia. Spadlo to však do rétoriky opozície, ktorá odišla od problému. Figeľ na rokovaní ani nie je. Opozícia sa prestala starať o poškodených ľudí konaním Jána Figeľa,“ povedal. Zároveň pripomenul, ako Smeru merali v parlamente, keď bol v opozícii, čas na starých televízoroch. Pripomenul tiež, že na noci dlhých nožov bol prítomný ako jediný opozičný politik práve on. „Stačilo cirkusového predstavenia opozície. Strácame čas. Vrátime sa k Figeľovi, ale musíme sa vrátiť k podstate problému, k riešeniu situácie ľudí, ktorých poškodil Figeľ. Potom sa vrátime k problematike odvolávania Figeľa,“ uviedol Fico, podľa ktorého poslanci Smeru rešpektujú pravidlá hry a postupujú podľa zákona. „Vidíme jasnú politickú zodpovednosť Figeľa, ktorý poškodil stovky malých firiem,“ dodal.

Rozprava pokračuje v konfrontačnom duchu

Rozprava, do ktorej sa ešte vo štvrtok ústne prihlásilo 23 poslancov, a do 19.-tej vystúpili traja z nich, sa od rána znovu nesie v konfrontačnom a vzájomne sa obviňujúcom a zosmiešňujúcom sa duchu. Poslanec Alojz Hlina (KDH) chce predložiť do parlamentu návrh na odvolanie podpredsedu NR SR Miroslava Číža (Smer), pretože spôsobuje globálne otepľovanie. Ako povedal, Číž nerecykluje a fajčí. „Je namieste dať návrh na odvolanie Číža a ja ho na májovej schôdzi predložím,“ avizoval Hlina s tým, že na ďalšej schôdzi potom predloží návrh na odvolanie Jany Laššákovej (Smer). Tú viní z toho, že túto zimu bolo nad Banskou Bystricou málo snehu. „Ak nám to tu niekto ničí, treba sa proti tomu postaviť,“ vyhlásil Hlina.

Matovič: Nebudeme asistovať Smeru, ktorý krajinu vracia do totality

OĽaNO podľa lídra hnutia Matoviča nebude asistovať strane, ktorá vracia Slovensko do čias hlbokej totality. Ako povedal na tlačovej besede, Robert Fico si má veľmi dobre rozmyslieť, čo spraví a či dokoná odvolávanie Figeľa. „Potvrdzujeme záväzok, že ak dokoná politickú vraždu oponenta za prekazenie kšeftu pri výstavbe diaľnic, v žiadnom prípade nebudeme asistovať takejto strane. Dodnes sme si mysleli, že Smer je ako-tak demokratická strana,“ povedal.

Funkciu v prípade odvolania Jána Figeľa opustí podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová. „Nechcem prisluhovať vládnej strane, ktorá porušuje demokratické princípy. Fico sa správa ako malý chlapec, ktorý zbabelo ukazuje na niekoho iného,“ povedala.

Z postu splnomocnenca vlády pre rómske komunity odíde aj Peter Pollák. „Je to pre mňa ťažké rozhodnutie, lebo nerád odchádzam od rozrobenej roboty, ale nemôžem inak. Po desiatich mesiacoch sa vrátim a budem pokračovať v práci,“ vyjadril presvedčenie.

Matovič hneď po podaní návrhu oznámil, že OĽaNO stiahne všetkých svojich zástupcov z parlamentných a vládnych funkcií. Okrem Polláka a Jurinovej sú to aj viacerí predsedovia a podpredsedovia parlamentných výborov.

Blaha: Nie je žiadne spojenie Smeru so Širokým

„Budem veľmi rád, keď Široký skončí v base, nezaslúži si žiadnu obhajobu,“ povedal poslanec Ľuboš Blaha (Smer) na margo kauzy Váhostavu a zdôraznil, že nie je žiadne spojenie Smeru so Širokým. „Kto pustil oligarchov do ekonomiky?“ spýtal sa Blaho a hneď si dal aj odpoveď: " Vláda, v ktorej sedel pán Lipšic a pán Uhliarik." Zopakoval aj tvrdenie, s ktorým vystúpi už vo štvrtok, že je jasné, kto je politicky vinný za situáciu, ktorá v súvislosti s Váhostavom vznika. Sú to podľa Blaha tí, kto zle nastavili zákon o reštruktura­lizácii, Dzurindova vláda, ktorá tento zákon v roku 2005 prijala, Lipšic a Žitňanská, ktorá posilnila právomoci bánk.

Návrh na odvolanie Jána Figeľa podal v stredu večer Smer. Rozprava sa začala ešte v stredu a pokračovala do 22:00. Vo štvrtok poslanci o návrhu Smeru rokovali od 9:00. V rozprave vystúpilo jedenásť písomne prihlásených poslancov a po nich aj traja z ústne prihlásených. Schôdzu prerušila podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková o 19:00. Dianie v parlamente sme sledovali online, viac si prečítajte: Figeľa stále neodvolali, maratón v parlamente bude pokračovať.

Figeľovo odvolanie navrhli poslanci Smeru, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov parlamentných výborov.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Váhostav #Ján Figeľ