Trhovisko? Na jednom mieste všetko vidno

Poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová je presvedčená, že elektronické trhovisko je prínosom pre šetrenie verejných zdrojov. Nemyslí si, že by sa mu mali brániť v menších obciach.

17.04.2015 13:00
tatiana behrová Foto: ,
Elektronické trhovisko síce nezabráni tomu, aby niekto konal nesprávne, ale okamžite takéto konanie ukáže a vo veľmi krátkom čase príde reakcia kompetentného orgánu, tvrdí poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová.
debata (2)

Ako príklad spomenula Detvu, ktorá nakúpila smetné koše s 50-percentnou úsporou. „Presne zadefinovali, čo chcú kúpiť, a na trhovisku to dostali neuveriteľne lacno oproti tomu, ako si na počiatku zadali hodnotu,“ uviedla Behrová.

Elektronické trhovisko funguje v ostrej prevádzke necelé tri mesiace. Dá sa povedať, že máme menej korupcie na Slovensku?
S korupciou je to tak, že nikto ju nemeria a všetci o nej hovoríme. Spoločnosť Otidea pri príležitosti konferencie o elektronických nástrojoch verejného obstarávania robila prieskum. Pýtala sa obstarávateľov, či je obstarávanie korupčným prostredím. Povie obstarávateľ – áno ja konám korupčne? Na počudovanie obstarávatelia odpovedali, že áno prostredie je korupčné. Podľa 50 percent z opýtaných ani trhovisko nezabráni korupčnému konaniu. Samozrejme, existuje antikorupčné i korupčné konanie, ale všetko vidno na jednom koncentrovanom mieste. Ak som doteraz ako obstarávateľ nesprávne konal napríklad v samospráve, tak ani môj kontrolór nemohol dostatočne posúdiť moje konanie, keď nemal porovnanie. Teraz nesprávne konanie na elektronickom trhovisku okamžite vidno, lebo vypláva na povrch ako olejová škvrna. Trhovisko teda nezabráni tomu, aby niekto konal nesprávne, ale okamžite ukáže takéto konanie a následne vo veľmi krátkom čase príde reakcia orgánu, ktorý to má v kompetencii. Navyše, každý občan môže dať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, na NKÚ, hlavnému kontrolórovi v obci a v prípade podozrenia z kartelu sa môže obrátiť na Protimonopolný ú­rad.

Ako by ste pomenovali princíp elektronického trhoviska?
Je to nakupovanie za verejné peniaze prostredníctvom hospodárskej súťaže. Ak sa vynakladajú vlastné prostriedky, môžu sa míňať tak, ako to rozum a peňaženka dovolia. Ak však hovoríme o verejných zdrojoch, musíme preukázať, že sa vynaložili najhospodárnejším spôsobom. Znamená to, že sa musí zistiť, či sa naozaj nakupuje tá kvalita, ktorá sa zadefinuje najlacnejšie a najefektívnejšie. Ak chcem kúpiť najlacnejšie auto s príslušnými parametrami strednej triedy, tak už vyberám len z tohto portfólia najlacnejšie auto. Nie je teda pravda, že najnižšia cena znamená automaticky zlú kvalitu. Napríklad zástupkyňa školy nevie parametre kancelárskeho papiera, na to je na trhovisku databáza 10-tisíc opisov predmetov zákaziek, aby sa tam poprehŕňala a vybrala čo najlepšie zadanie, ktoré jej pasuje.

Trhovisko má aj svojich odporcov. Prečo mnohým prekáža?
Pretože na jednom mieste všetko vidno a aj nesprávne konanie.

Bude trhovisko prínosom pre malé obce a nebudú sa brániť jeho využívaniu?
Nemyslím si to. V stredu mesto Nitra nakúpilo kamerový systém s obrovskou úsporou. Mesto Detva nakúpilo smetné koše s 50-percentnou úsporou. Presne zadefinovali, čo chcú kúpiť, a na trhovisku to dostali neuveriteľne lacno oproti tomu, ako si na počiatku zadali hodnotu. Starosta veľmi malej obce mi povedal, že keď mu elektronický systém urobí papierovačky, ktoré mal doteraz, tak bude zadávať zákazky aj za 200 eur.

Čo si myslíte o argumentoch, že elektronické trhovisko tlačí na malých podnikateľov a živnostníkov, zaťažuje ich a nemajú na tento spôsob získavania zákaziek čas?
Ak nemám čas ponúkať to, čo robím, tak je to problém tohto podnikateľa. Ministerstvo vnútra má na regionálnych úrovniach centrá podpory. Sú tam ľudia, ktorí dokážu poradiť aj dodávateľom, ktorí nepracujú s elektronickým nástrojom. Obstarávatelia sa chodia školiť, dodávatelia nie, musíme preto pre nich hľadať aj iné formy. Na internetovej stránke eks.sk sú inštruktážne videá, ktoré krok za krokom navigujú, ako sa dá predložiť ponuka, ako sa zaregistrovať. Stále hľadáme nové spôsoby, komunikujeme so zástupcami zamestnávateľov, združeniami, distribútormi. Pracujeme na tom, aby čo najviac dodávateľov bolo schopných ponúkať svoje produkty.

Jediným kritériom pri dodávke tovarov a služieb cez trhovisko je cena. Súťaž je anonymná, nevie sa, kto súťaží. Čo ak napríklad obec ako obstarávateľ zistí, že má do činenia s neserióznou firmou z minulosti?
Kvalita závisí od tohto, ako sa zadefinuje. Keď sa nezadefinuje, nedá sa očakávať, že ju obstarávateľ aj dostane. Ak sa kvalita nedodá, je možné odstúpiť od zmluvy a obstarávateľ musí vystaviť negatívnu referenciu. Ak má takýto dodávateľ minimálne tri negatívne referencie minimálne od dvoch objednávateľov, tak sa dostáva na čiernu listinu. Tento inštitút je operatívny a na stránke eks.sk je už niekoľko subjektov zaradených na čiernej listine.

Verejnosťou zahýbala kauza nákupu CT prístroja. Bolo by možné ho obstarať cez elektronické trhovisko?
To, čo sa dá nakúpiť na trhovisku, je dané dodávateľmi. Čo tam neponúknu, nemôže sa tam nakúpiť. Nemyslím si, že toto je podlimitná zákazka, ktorú obhospodaruje elektronické trhovisko, teda, že je pod limitom 134-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úspora #Detva #elektronické trhovisko