Figeľ: Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod. Vyzval Čižnára, aby zasiahol

Predseda KDH Ján Figeľ, ktorého premiér Robert Fico obvinil zo zodpovednosti za kauzu Váhostav, vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby bezodkladne vstúpil do reštrukturalizačného procesu vo firme Váhostav ako jeho účastník.

17.04.2015 14:20
KDH, Most Hid, TK kandidat prezident, Figel , Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (223)

„Prokurátor môže uplatňovať všetky oprávnenia účastníka za účelom dôslednej ochrany práv a záujmov všetkých veriteľov spoločnosti. Prečo k takémuto vstupu zatiaľ nedošlo, keď podozrení je veľa?“ pýtal sa Figeľ na tlačovej konferencii.

„Prokuratúra má na základe zákona o prokuratúre konať povinne, ak ide o takéto súvislosti. Nemá čakať na podnet, jej povinnosť je konať,“ zdôraznil Figeľ.

Figeľ reagoval na vystúpenie premiéra Roberta Fica v parlamente, podľa ktorého by mal mať Figeľ trošku sebareflexie a mal by sám odstúpiť. „Smer je plne zodpovedný za vzniknutý problém s Váhostavom. Pri moci je už roky a má moc účinne riešiť problémy Slovenska,“ vyhlásil.

Figeľ: Kto tu pácha vlastizradu?

Šéf KDH Figeľ odmietol obvinenia Smeru z podvodu ohľadom zmluvy o výstavbe diaľnic. „Podvod bol príbeh okolo PPP, bol to biznis na 30 rokov. Bol to dobrý deal. A v tom deale bol aj Váhostav. A keď som to zrušil, aby sme mohli stavať za európske ceny, teda za normálne ceny a ešte k tomu z eurofondov, tak to označil za vlastizradu. Kto je ten vlastizradca, keď sa úseky dokončujú za oveľa nižšie ceny a platí to EÚ. Kto išiel páchať vlastizradu? Občania nech si odpovedajú sami,“ doplnil Figeľ.

Podľa Figeľa sa Váhostav správa podvodne a podvodom je aj celá reštrukturalizácia firmy. „Podľa účtovnej uzávierky, verejne dostupnej, je firma Juraja Širokého v pluse. Možno má problémy s likviditou, ale je v pluse, má majetok. Reštrukturalizácia je v takomto prípade ilegálna,“ upozornil Figeľ s tým, že podvodný je aj Ficov návrh na riešenie problému. „Fico chce vyplácať veriteľom súkromnej firmy cez štátne aktíva. Ale tie nepatria ani Robertovi, ani Jurajovi, ale občanom. Odmietam takúto pomoc súkromnej firme a Jurajovi Širokému,“ dodal.

Figeľ vyhlásil, že sa v parlamente počas svojho odvolávania z postu podpredsedu parlamentu neskrýva a chce pred poslancov predstúpiť na záver rokovania.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Figeľ #kauza Váhostav