Sociológ: Strany si nechávajú pootvorené vrátka

Aj keď súčasná kauza Váhostav vyzerá podľa sociológa Martina Slosiarika vyhrotene, myslí si, že za rok sa môžu hrany obrúsiť a strany môžu hľadať spoločné body vládnutia naprieč politickým spektrom.

18.04.2015 10:00
parlament, rokovanie, KDH Foto: ,
Poslanci KDH Pavol Zajac (vzadu) a Július Brocka (uprostred) počas odvolávania svojho straníckeho šéfa Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.
debata (13)

Dá sa povedať, že kauzou Váhostav už politické strany vhupli do predvolebnej kampane a nabrala obrátky?
Touto kauzou sa otvoril predvolebný rok dosť výrazne. Strany budú komunikovať najmä do leta, cez prázdniny to bude miernejšie a od jesene už bude tvrdá kampaň. Súčasné dianie je však jasnou ukážkou toho, že sa blížia parlamentné voľby.

Akú stopu zanechá táto kauza na politickej scéne? Zabudne sa na ňu do jesene?
Dnes potrebuje Smer problém Váhostavu čo najskôr vyargumentovať a vyriešiť ho. Má teda záujem, aby neprekročil časový horizont až niekde do jesene. Potom by totiž pamäťová stopa bola pre voličov podstatne väčšia. Mali sme tu aj iné kauzy a ukázalo sa, že po istom čase ich mobilizačný potenciál vypršal. Opozícia bude síce Váhostav pripomínať, ale tým, že tu budú iné správy, samozrejme mobilizačný potenciál súčasnej situácie vyprchá. Iné by to bolo v prípade, keby táto kauza prepukla dva mesiace pred voľbami.

Je téma Váhostavu pre opozičné strany taká vážna vec, že si aj po voľbách povedia, že so Smerom do vlády nepôjdu?
V politike nikdy nehovor nikdy. Karty sa budú rozdávať až po uzavretí volebných miestností. Vtedy sa vlastne budú viesť politické rozhovory. Aj keď súčasná kauza vyzerá vyhrotene, za rok sa môžu hrany obrúsiť a strany môžu hľadať spoločné body vládnutia naprieč politickým spektrom. Nevynášal by som kategorické súdy, že žiadna opozičná strana v žiadnom prípade nepôjde so Smerom do vlády. Vždy si strany nechávajú pootvorené zadné vrátka.

Ako posledné hektické udalosti v parlamente vyhodnotí verejnosť?
Záleží, ako ich vyhodnotí tá časť verejnosti, ktorá sa prikláňa k Smeru. Táto kauza je horúca pre Smer a potreboval vyslať posolstvo svojim voličom, že za problém nie je zodpovedný a snaží sa ho prehodiť na iného. Neviem, či postup Smeru bude pre voličov aj uveriteľný. Myslím si, že aktuálne dianie zahýbe s preferenciami, ale či o dve alebo o tri percentá smerom nadol, čo bude na úrovni len štatistickej chyby, alebo o viac percent, sa dnes nedá povedať. Môže však ísť o jeden z faktorov poklesu popularity Smeru. Nepredpokladám však, že títo voliči prejdú automaticky k iným stranám, skôr môžu začať vyhľadávať novšie politické alternatívy.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #kauza Váhostav