Žitňanská: Svoje dlhy majú splatiť majitelia Váhostavu, nie štát

Nebudeme súhlasiť s riešením vo vzťahu k Váhostavu, v ktorom nebude garantovať splatenie dlhov samotný majiteľ, ale štát odkúpením pohľadávok, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosť do štátu nikdy viac nevrátia, povedala v diskusii RTVS - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

18.04.2015 15:57
Lucia Žitňanská Foto: ,
Lucia Žitňanská (Most-Híd)
debata (68)

„Ja si neviem predstaviť v zmysle právnej úpravy, ako je to možné urobiť,“ reagoval minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru). Zdôraznil, že vyvodenie trestnej zodpovednosti je iná vec ako reštrukturalizácia podniku. Ak sa preukáže v trestnom konaní, že manažment stavebnej spoločnosti Váhostav poškodzoval veriteľov, prišlo k trestnému konaniu, bude Borec veľmi rád ak ich postihnú, vyvodia sa voči nim dôsledky, napríklad prepadnutie majetku atď.

„Prístup vlády v kauze Váhostavu je pomalý, o tom, že budeme mať túto kauzu, vieme zhruba rok,“ konštatovala Žitňanská. Pripomenula, že prvý návrh reagujúci na situáciu, v tom čase išlo o reštruktura­lizáciu v Doprastave, predkladala pred rokom. Problém podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca nepramení iba zo slovenskej legislatívy, ale aj so snáh nepoctivých podnikateľov. „Nikdy sa nedá zákonom urobiť takú hrádzu nepoctivému správaniu, aby vôbec nebolo a čím zložitejší zákon je, tým viac sa dá obchádzať,“ tvrdí šéf rezortu spravodlivosti.

Tomáš Borec tvrdí, že v súčasnosti sa rieši situácia, ktorá je aktuálna teraz, nebola pred rokom. Žitňanská v diskusii vyjadrila s týmto tvrdením nesúhlas a zopakovala, že o situácii vo Váhostave sa vedelo vyše roka a legislatívne riešenie tu mohlo byť skôr. Preto sa pýta, čo vláda robila tri roky.

„Nový zákon je komplexný a chce posunúť celú problematiku,“ zdôraznil Tomáš Borec a doplnil, že komplexný návrh zákona, ktorý absolútne vylúči tieto situácie, začali pripravovať pred rokom a pol. Predložená novela je vylepšený materiál, ktorý sa prekladal už na jeseň a neprešiel, čo je podľa Boreca škoda.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #Tomáš Borec #kauza Váhostav