Fico rokoval so živnostníkmi. Chce prerušiť reštrukturalizáciu Váhostavu

Proces reštrukturalizácie, čiže oddlženia stavebnej spoločnosti Váhostav, môže byť prerušený. Postavenie nezabezpečených veriteľov by sa malo posilniť a správcu by nemali vyberať firmy v reštrukturalizácii.

18.04.2015 18:37 , aktualizované: 22:01
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico počas stretnutia s predstaviteľmi Slovenského živnostenského zväzu.
debata (95)

Premiér Robert Fico po sobotnom stretnutí so zástupcami živnostníkov, stavbárov a veriteľov Váhostavu povedal, že majú záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie uvedenej spoločnosti. „Chceme do zákona dostať nové pravidlá výberu správkyne. Nie sme stotožnení s tým, že je správne, ako to nastavila pravicová vláda a prax to ukázala, že správcu, alebo správkyňu v tomto prípade vyberá firma, ktorá ide do reštrukturali­zácie,“ zdôvodnil zámer Fico.

V procese reštrukturalizácie musí mať podľa premiéra väčší vplyv skupina poškodených veriteľov. „Urobíme všetko preto, aby sme posilnili postavenie nezabezpečených veriteľov vo veriteľských výboroch. Aby to neboli banky, ktoré majú štyri- päťkrát zabezpečené svoje pohľadávky, ale aby to boli stavbári, živnostníci, akciové spoločnosti, eseročky, ktoré nemajú možnosť zabezpečiť pohľadávku tak ako banky,“ uviedol Fico.

Fico chce zo štátneho zaplatiť náklady auditu

Veritelia si na základe záverov stretnutia na úrade vlády môžu vybrať významnú audítorskú spoločnosť, ktorá preverí situáciu Váhostavu a iných firiem. Potom sa budú môcť rozhodnúť, čo je pre nich výhodnejšie – či by mala ísť firma do konkurzu, alebo pokračovať v reštruktura­lizácii. Premiér potvrdil, že vláda je pripravená zaplatiť náklady auditu aj právneho zastupovania veriteľov. „Nesmie pokračovať politika lacných stavieb, keď niekto podpisuje zmluvy za podmienok, ktoré znevýhodňujú malých stavbárov,“ poznamenal premiér.

Na stretnutí sa zúčastnili aj ministri spravodlivosti a financií Tomáš Borec a Peter Kažimír, prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč a zástupca veriteľov Jozef Válek zo žilinskej firmy Energy Pro, s. r. o. Veritelia Váhostavu majú hlasovať o reštruktura­lizačnom pláne spoločnosti na schôdzi 30. apríla a potom sa má k nemu vyjadriť ešte súd.

Prípad Váhostavu podľa šéfa živnostníkov odhalil v nahote problémy stavebníctva a reštrukturalizácií, v ktorých prišli malí podnikatelia o veľký objem nezaplatených peňazí. „Riešenie vidíme v tom, že treba zmeniť zákony a vyjadrenie z minulosti, ktoré nás dráždilo, že zákony sú dobré a netreba ich meniť, konečne prestáva platiť,“ povedal Čižmárik. „Vláda počula naše námietky a chystajú sa zmeny zákonov, ktoré sú nevyhnutné a vedú k zlepšeniu stavu v celom stavebníctve,“ uviedol prezident živnostníkov. Ceny viacerých stavieb boli podľa neho poddimenzované a bolo by potrebné vyšetriť, ako k tomu došlo. „Konkrétni ľudia nech sú bratí aj na trestnoprávnu zodpovednosť a nech sa za to zodpovedajú,“ do­dal.

Šéf stavebných podnikateľov tvrdí, že treba odstrániť príčiny vytvárania nízkych cien. „Pri verejných prácach je veľmi dôležité, aby vznikla ekonomicky výhodná ponuka a to je možné riešiť v zákone o verejnom obstarávaní. Aby k verejným zákazkám sa dostali firmy za reálne ceny, za ktoré sú schopné zrealizovať (stavby) a zároveň platiť mzdy a všetkým svojim subdodávateľom,“ priblížil Lukáč.

Fico: Veriteľom zaplatia banky, nie ľudia

Vláda navrhuje, aby veritelia mali nárok na zaplatenie zvyšného objemu svojich pohľadávok aj po skončení reštrukturalizácie firiem. A to z ich budúcich ziskov, alebo iných príjmov. Druhou a rýchlejšou možnosťou bude, že Štátna Slovenská záručná a rozvojová banka by mala odkupovať pohľadávky veriteľov za 50 percent ich hodnoty predbežne do konca tohto roka. Premiér odmieta tvrdenia, že to majú zaplatiť daňoví poplatníci.

„Toto sú peniaze bánk. Banky nám dávajú tzv. škaredý, mimoriadny odvod, je to z ich ziskov,“ povedal Fico. Banky majú na tomto odvode zaplatiť štátu jednu miliardu eur a z týchto peňazí budú vyplatené pohľadávky veriteľov v polovičnej hodnote. „Nie je pravda, že to platia ľudia. Zaplatia to banky, za týmto si stojím,“ dodal premiér. Ministerstvo spravodlivosti so živnostníkmi a firmami ešte posúdia zmeny v návrhu novely Obchodného zákonníka a súvisiacich zákonov, o ktorých bude rokovať parlament na mimoriadnej schôdzi.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #reštrukturalizácia #živnostníci #kauza Váhostav