Podporuje celé KDH svojho predsedu?

Niektorým dlhoročným politikom kresťanských demokratov by mohlo vyhovovať, že poslanci Smeru v parlamente odvolajú z podpredsedníckej funkcie lídra KDH Jána Figeľa. Oslabilo by to totiž jeho vplyv v strane.

19.04.2015 15:00
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (72)

Podľa informácií Pravdy v KDH je v posledných mesiacoch napätie medzi predsedom Figeľom a politikmi z regiónov Nitrianskeho a Trnavského kraja. Príčinou má byť interná kandidátka pre budúcoročné voľby, s ktorou časť členov nie je spokojná.

Na popredné miesta internej kandidátky si mal predseda vytiahnuť viacerých regionálnych politikov z východu Slovenska. Odôvodnil to tým, že v týchto regiónoch má hnutie viac sympatizantov a voličov. To sa nepáči politikom z Nitry a Trnavy, ktorí by tiež chceli mať zastúpenie na čele kandidačnej listiny.

V parlamentných kuloároch sa už dlhšie hovorí o tom, že v KDH beží boj o miesta na kandidátke. Na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu Figeľa z postu podpredsedu parlamentu to naznačili aj niektorí poslanci Smeru. Ľuboš Blaha napríklad vyhlásil, že „keď sledujem, akú majú dobrú náladu kolegovia z KDH, tak mám pocit, že sa im trošku aj uľavilo, že ten pán Figeľ konečne nebude podpredseda a možno to vyrieši nejaký ich vnútorný spor“. Ďalší z vládnych poslancov Ľubomír Želiezka v pléne povedal, že počul poslancov KDH, ako tvrdili, že je načase, že sa Figeľ odvoláva.

O ohrození predsedu a tým aj strany v súvislosti s odvolávaním Figeľa hovoril vo svojom vystúpení bývalý predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. „Ak siahnete na predsedu, siahnete na stranu. Možno si ani neuvedomujete, aké následky to môže znamenať,” apeloval na Smer vo štvrtok v rozprave Hrušovský. Ten včera pre Pravdu poprel, že by v hnutí bol rozkol. "O miesta na kandidátke sa vždy bojuje,“ pripustil. Podľa Hrušovského v KDH necítiť žiadny konkurenčný boj skupín, ktorý by mal ohrozovať alebo oslabovať postavenie predsedu Figeľa „Naopak, snaha premiéra Roberta Fica odvolať Figeľa jeho pozíciu posilnila a všetci za ním z hnutia stoja,“ reagoval Hrušovský.

Odvolávanie Figeľa v celej kauze okolo Váhostavu považuje za nečitateľné sociológ Pavol Haulík. Podľa neho nemá logiku. „Smer tým nič nezíska, opozícia nič nestratí,“ myslí si Haulík. Snaha prekryť kauzu Váhostavu odvolávaním podpredsedu parlamentu je podľa Haulíka prvoplánová a na premiéra príliš amatérska. „Ak by to Fico nemal predrokované s predstaviteľmi KDH, ktorí majú v hnutí vplyv a nestoja za Figeľom, tak by to nerobil,“ podotkol sociológ.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ #kauza Váhostav