Opäť bude fúkať silný vietor, ráno prekvapí aj prízemný mráz

Na hrebeňoch Tatier a ojedinele aj v nižších polohách na južnej strane Vysokých Tatier hrozí silný vietor, ktorý miestami dosiahne rýchlosť 25 až 33 metrov za sekundu.

19.04.2015 17:37
debata

Preto Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok 20. apríla v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad výstrahu druhého stupňa. Výstrahy boli aktualizované dnes krátko popoludní. Ako sa uvádza na stránke, táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a predpokladaná rýchlosť vetra je v tomto ročnom období a oblasti nadpriemerná. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

V ďalších okresoch v Žilinskom a Trenčianskom kraji a na východnom Slovensku platí výstraha pred vetrom prvého stupňa. Vietor miestami v nárazoch dosiahne rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu. Táto rýchlosť je na toto ročne obdobie bežná, no môže spôsobiť menšie škody.

Ako SHMÚ informuje na svojej internetovej stránke, na západnom a južnom Slovensku hrozia v pondelok 20. apríla od 02.00 do 07.00 h prízemné mrazy. Platí výstraha prvého stupňa. Vo výške 5 cm nad povrchom sa miestami teplota podľa SHMÚ môže pohybovať od 0 do –4 °C. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #prízemný mráz