Hlina: V kauze Váhostav už neexistuje dobré riešenie

Na aktuálnu situáciu v spoločnosti Váhostav neexistuje podľa poslanca Alojza Hlinu dobré riešenie, len menej zlé, a to teraz hľadá premiér Robert Fico. "Dobré a spravodlivé riešenie by existovalo približne rok dozadu, keď však ten, kto mohol, sa tomu nevenoval, minister dopravy Ján Počiatek," uviedol na brífingu.

20.04.2015 17:53
Alojz Hlina Foto: ,
Alojz Hlina
debata (71)

Podľa Hlinu by subdodávatelia Váhostavu mali žiadať kratšie splatnosti faktúr. „Ja byť subdodávateľom firmy Váhostav, tak sa pokúsim s niekým stretnúť, zjednotiť. Keď vytvoríte jednotný tlak na firmu Váhostav, že chcete skrátiť čas splatnosti, tak musia na to zareagovať,“ odporučil poslanec.

„My budeme riešiť, a verím, že sa zhodneme aj s kolegami z opozície, človeka, ktorý vôbec nemal byť ministrom, a to, že ním stále je, je absurdné. Ministra Počiatka, on to dokazuje svojím konaním, že tam dávno nemá čo robiť,“ doplnil Hlina. To, čo sa momentálne deje, je podľa poslanca absurdné divadlo. „Chyby niekoho má sanovať štát. Ten, kto ich spôsobil, sa smeje či z Karibiku, či zo Záhorskej zo svojej vily,“ uzavrel.

Strana SKOK pripravila predložila opatrenia

Slovenská občianska koalícia (SKOK!) minulý týždeň predložila do parlamentu deväť opatrení, ktoré by mali zabrániť opakovaniu kauzy Váhostav v budúcnosti. „Štát nemôže zachrániť Váhostav bez toho, aby náklady znášali jeho vlastníci. Záchrana Váhostavu musí bolieť jeho majiteľov. Tak, ako exekúcie bolia bežných ľudí, Širokého dlhy musí znášať Široký,“ zdôraznil predseda strany SKOK! Juraj Miškov. Poslanec Jozef Kollár preto v utorok predloží v pléne parlamentu štvorbodový plán na vyriešenie aktuálnej situácie Váhostavu.

Nevyhnutnými podmienkami záchrany Váhostavu štátom je podľa plánu napríklad záložné právo štátu na akcie spomínanej firmy. Štát získa záložné právo na všetky akcie Váhostavu, za špeciálne stanovenú cenu. Záložné právo na akcie štát môže, ale nemusí využiť, v závislosti od výsledku, a tak by sa vyhol prípadnému záväzku dlžníka. SKOK! tiež navrhuje záložné právo na akcie firiem „nad Váhostavom“. Štát zaujme miesto záložného veriteľa na majetok všetkých spoločností a schránok „nad“ Váhostavom, v prípade, ak sa tento majetok nachádza na území SR a vzťahuje sa naň slovenská jurisdikcia. Podmienkou záchrany je podľa strany SKOK! aj ručenie osobným majetkom majiteľov Váhostavu či odkrytie všetkých vlastníckych štruktúr.

SDKÚ žiada vládu, aby urobila vo Váhostave audit

SDKÚ žiada vládu, aby okamžite urobila audit v spoločnosti Váhostav a tak sa preukázalo, kam išli príjmy z tržieb a úvery zo zahraničných schránkových spoločností. „Robert Fico síce môže v panike tvrdiť, že ceny boli príliš nízke, ale informácie o tržbách a nákladoch sa dajú zrozumiteľne a objektívne vyčítať len účtovníctva. Nech teda Váhostav Juraja Širokého ukáže, aké mal náklady a kam putovali jeho príjmy,“ napísala SDKÚ v stanovisku.

Pre zvýšenie objektivity auditu SDKÚ navrhuje výrazne rozšíriť audítorský tím. „Vyzývame vládu, aby ku kontrolnému auditu pozvala na nezávislý dohľad skupinu pozostávajúcu z členov Slovenského živnostenského zväzu, Slovenskej asociácie malých podnikov a Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, keďže sa ich táto kauza najviac dotýka,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Alojz Hlina #kauza Váhostav