Trh práce riadne zaberá

Nezamestnaných bolo v marci opäť menej. Dokonca rekordne. Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v závere mesiaca 12,06 percenta, čo v porovnaní s februárom znamená pokles o 0,26 percentuálneho bodu. Medzimesačný úbytok bol teda najväčší od leta 2009. Medziročne, čiže oproti marcu 2014, sa nezamestnanosť znížila o 1,22 percentuálneho bodu.

21.04.2015 15:00
debata (7)

„Očakávanie, ktoré sme predpokladali v marci, sa potvrdilo,“ zhodnotil včera minister práce Ján Richter. V nasledujúcich mesiacoch, keď sa naplno rozbehnú aj sezónne práce, sa podľa neho situácia zrejme ešte zlepší. Pripomenul, že momentálne už nezamestnanosť kopíruje hodnoty z júla či augusta 2009, keď najtvrdší dosah krízy Slovensko ešte len čakal. A verí, že do konca volebného obdobia sa ju podarí skresať nielen na vytýčený rezortný záväzok 12 percent, ale ešte o ďalšie percento navyše.

Oživenie pracovného trhu dokumentuje podľa Richtera v marci nahlásených 3 753 nových voľných pracovných miest, v súčasnosti ich už na Ústredí práce evidujú takmer 15,5 tisíca.

Minister pochválil najmä projekt zamestnávania mladých do 29 rokov. Z takmer 13-tisíc ľudí tejto vekovej kategórie, ktorí sa vďaka nemu zamestnali, už viac ako 8 600 uplynula „povinná doba“, keď zamestnávateľ za nich mohol poberať štátnu dotáciu. Ako zdôraznil Richter, pracovné miesto získané cez projekt si stabilne udržuje okolo 80 percent mladých.

Podobne, tvrdí šéf sociálneho rezortu, sa osvedčil aj súbeh poberania dávky v hmotnej núdzi a mzdy. Od januára účinný zákon umožňuje dlhodobo nezamestnanému, ktorý sa umiestni na trhu práce, dočasne poberať osobitný príspevok až v sume 126,14 eura. „Za marec pribudli ďalší dlhodobo evidovaní nezamestnaní, ktorí si aj prostredníctvom tohto príspevku našli prácu,“ uviedol minister. Od začiatku tohto roka do konca marca už podľa neho ide o viac ako 3 800 osôb.

Richter vyzdvihol aj pozitívne čísla zamestnanosti. Vyčíslil, že podľa evidencie Sociálnej poisťovne vzniklo v marci okolo 15-tisíc nových pracovných miest. „Trh práce žiada nové pracovné miesta, novú pracovnú silu,“ povedal minister.

Podľa generálneho riaditeľa Ústredia práce Mariána Valentoviča bude koncom mesiaca veľkou príležitosťou pre nezamestnaných veľtrh práce Job Expo 2015, ktorý sa uskutoční 29. až 30. apríla v areáli Agrokomplexu v Nitre. Stretne sa na ňom vyše 140 slovenských a viac ako 20 zahraničných zamestnávateľov s ponukou približne 26-tisíc pracovných miest na Slovensku a v zahraničí.

Situácia s prácou sa v marci zlepšila aj na regionálnej úrovni. Vo všetkých krajoch zaznamenali medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti. Najvýraznejšie sa prejavil v Banskobystrickom kraji, kde sa oproti februáru znížila o 0,41 percen­tuálneho bodu. Pokles nezamestnanosti sa v marci prejavil v 73 okresoch, v šiestich zaznamenali nárast. Najviac evidovaných nezamestnaných (29,71 percenta) bolo v sledovanom mesiaci v okrese Rimavská Sobota. Najmenej v okrese Bratislava I (5,13 percenta).

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #dlhodobá nezamestnanosť #Ján Richter #nezamestnanosť mladých